Teemu Kammonen

Donald Trump, tuo Ameriikan Teuvo Hakkarainen

Yhdysvaltojen republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevalla Donald Trumpilla meni viimein yli. Viikonlopun vaaliväittelyssä Trump kävi kilpailijansa Jeb Bushin päälle viittaamalla Bushin veljeen George W. Bushin toimintaan ja New Yorkiin tehtyyn terrori-iskuun vuonna 2001.

Trump viimeisteli hyökkäyksensä toteamalla, ettei republikaanipresidentti G. W. Bush pitänyt yhdysvaltalaisia turvassa, vaan kuuluisat WTC-iskut tapahtuivat hänen ollessaan virassa.

Yleisö buuasi.

Trumpin lausunnot esivaalikampanjassa ovat olleet härskejä, rasistisia ja kaiken kaikkiaan huonotapaisia. Ne ovat muuttuneet viikko viikolta rankemmiksi – ja hänen kannattajansa ovat iloinneet. Nyt yllätyshyökkäys omiin on tehnyt analyytikoiden mukaan käänteen. Trump on mennyt yli hyväksytyn.

En voi välttyä ajatukselta, jonka mukaan Trumpin ottaminen mukaan republikaanien esivaaleihin ja hänen mielipuoliset ulostulonsa ovat osa puolueen suunniteltua vaalistrategiaa.

 

Republikaanit ovat olleet viime vuosina helisemässä. Puolueen oikealla laidalla vaikuttaa niin kutsuttu teekutsuliike, jonka kannattajat ajavat erittäin oikeistolaista politiikkaa. Joukossa on populistisia rasisteja ja käytännössä liittovaltion alasajoa vaativia äänekkäitä tahoja. Trump on ollut tämän väen suosiossa mielipiteineen.

On aivan mahdollista, että Trumpin yhä paheneva änkyröinti on suunnitelmallista. Hänen ei ole tarkoituskaan ryhtyä varsinaiseksi presidenttiehdokkaaksi, vaan ainoastaan vetää median huomiota itseensä ja republikaanien esivaaliin. Samalla kilpailevan puolueen demokraattien esivaalit jäävät mediamylläkän jalkoihin.

Kun Trump väittää meksikolaisia rikollisiksi ja raiskaajiksi, alkavat muiden republikaaniehdokkaiden kannat näyttämään maltillisilta, vaikka todellisuudessa esimerkiksi Ted Cruz on piinkova oikeistorepublikaani.

Venyttämällä ehdokkaiden janan ääripäätä oikealle, Trump asemoi samalla muut esivaaliehdokkaat suhteellisesti keskemmälle. Kuitenkin aiempaan nähden puolueen linjaa voidaan samalla siirtää piirun jos toisenkin kohti oikeistolaisempaa politiikkaa.

Samalla Trumpin avulla puolue vastaa kannattajakuntansa äärilaidalle heidän mielipiteidensä kanssa resonoivilla kannanotoilla. Säilytetään puolueen yhtenäisyys.

Trumpille itselleen näkyvyys kyseenalaisessa valossa ei ole mikään ongelma. Hän on röyhkeä myös liiketoiminnassaan, eikä varsinaisesti häviä mitään, jos ei lopulta pääse presidentiksi. Maine kasvaa joka töräytyksellä, mikä voi palvella Trumpia varsinaisissa tavoitteissaan liiketoiminnassa.

 

Tämä ajatusketju on varsin helppo hyväksyä, jos sitä yhtään ajattelee. Logiikka on sama kuin miksi vaikkapa Suomessa perussuomalaiset sietävät olliimmosiaan, penttioinosiaan ja teuvohakkaraisiaan julkisuuskohusta toiseen. Näiden kautta puolueeseen kanavoituu ääniä, jotka muutoin joko jäisivät nukkumaan tai karkaisivat kilpailijoiden leiriin.

Näillä äänillä puolue sitten kykenee ajamaan valitsemaansa politiikkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

"'This Will Be The End Of Trump’s Campaign,' Says Increasingly Nervous Man For Seventh Time This Year".

Toisin kuin suomalainen media antaa ymmärtää (joko tyhmyyttään tai piilotettujen agendojensa johdosta) Donald Trumpilla on huikea, lähes 20%-yksikön johto Republikaanisen puolueen esivaaleissa.
Kts. esim: http://www.realclearpolitics.com/epolls/latest_pol... ; http://elections.huffingtonpost.com/pollster/2016-...

Selailin yksi päivä vuosia sitten vanhoja Helsingin Sanomien uutisia 1980-luvun aivan alusta ja olin vähän shokissa siitä, kuinka vääristellen ja tarkoitushakuisesti mustamaalattiin Ronald Reagania ennen kuin hän pääsi presidentiksi. Mielessäni totesin, että onpa hyvä että meillä on nykyään Internet niin toimittajat eivät elä omassa eristäytyneessä kuplassaan vaan voivat raportoida objektiivisemmin eri maiden poliittisista tilanteista tutustuen laajalti eri kansanryhmiin ja eri puolueiden edustajiin.

Nyt pitää ilkeästi ja surullisesti todeta, että emmehän me ole edenneet 1980-luvun alusta mihinkään. Suomalaisilla valtamedian toimittajilla on omat Demokraattisen puolueen liberaalikaverit Yhdysvalloissa, joiden kanssa (ja ainoastaan joiden kanssa) he jutustelevat lämpimästi ollen samaa mieltä lähes kaikesta. Näin muodostuu siisti kupla, jonka parista heristellään sormea tavalliselle kansalla ja vahvan subjektiivisesti -- sanoisin jopa perstuntumalla faktoja tarkistamatta -- "raportoidaan" rapakon takaa siitä miten paha mies ei menesty, ei menesty ei koska omat kuplan sisällä olevat kaverit ovat kaikki samaa mieltä.

Yhdysvalloissa on kantaväestön parissa (niin mustien kuin valkoistenkin) laajalti levinnyt, pinnan alla pitkään kytenyt räjähdyksenomainen tyytymättömyys siihen kuinka laittomia maahantulijoita ei ole pistetty vuosiin kuriin vaan valtion eteläraja vuotaa. Tähän tyytymättömyyteen Donald Trump iski tänä vuonna aloittaessaan presidentinvaalikampanjansa. Menestys ei näytä loppumisen merkkejä, koska suuri osa kansasta on kyllästynyt poliittiseen korrektiuteen. Ilmiö on ilmeisesti mennyt ohi suomalaistoimittajilta, jotka edelleen ovat vuorenvarmoja siitä että ei, Trump ei menesty. Asiaan perehtymällä olisi selvinnyt esimerkiksi se että Trumpin kakkossija Iowassa oli odotettua (ei sensaatiomainen häviö niin kuin mm. Helsingin Sanomat antoi ymmärtää), niin kuin sekin että ylivoimainen voitto New Hampshiressa oli myös odotettua.

Vertaus Teuvo Hakkaraiseen olisi erinomainen -- jos Hakkarainen olisi gallupien mukaan saamassa 35% oman vaalipiirinsä äänistä. Minäpä vertaan Trumppia entiseen presidentti Ronald Reaganiin (maan presidenttinä 1981-1989), koska samalla tavalla media-establishment häntä Yhdysvalloissa kauhisteli vuonna 1976 ja samalla tavalla suomalainen media-establishment hänelle naureskeli alkuvuonna 1980. Esimerkiksi Reaganin pitäessä "I believe in states' rights"-puhettaan ( http://tinyurl.com/8qsebrn ) syvässä etelässä Yhdysvaltain mediaeliitti oli vuorenvarmaa että nonni, siihen upposi ja ei se Reagan (silloin, 1980 vaaleissa) voita enemmistöä yhdessäkään osavaltiossa vaan demokraatit jyräävät ylivertaiseen vaalivoittoon. "Rasisti" ja "fasisti" syytökset olivat varmastikin vähintään yhtä suuria kuin Trumpin osalta vuonna 2016, samoin päivittely "möläytyksistä" jotka ovat olevinaan "virheitä". Miten kävi?

Tästä tuli nyt näin negatiivinen ja vähän uutta rakentava kommentti... On minulla kehitysideoitakin. Suomalaiset toimittajat, skarpatkaa vähän. Hankkikaa ulkomaankomennoilla laajempi tuttavapiiri. Pyrkikää lukemaan tilastoja monilta eri aloilta, mm. myös väestön mielialoista. Raaputtakaa pintaa syvemmältä, etsikää ilmiöiden taustoja. Älkää vain jääkö toimittajakavereidenne kuplaan makaamaan, vaan etsikää uusia ideoita, uusia näkökulmia, uusia tuttavia. Näin saamme entistäkin korkealaatuisempaa journalismia jossa on laajalti eri näkökulmia mukana.

Ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden. Kuitenkin, väitän että Donald Trump voittaa Republikaanisen puolueen esivaalit ja hän saattaa hyvinkin voittaa myös varsinaiset vaalit marraskuussa 2016.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Hyvä kommentti. Kuten sanot, Suomesta käsin on vaikea nähdä Yhdysvaltojen syvien rivien tuntoja.

Minua ihmetyttäisi se, että Trump olisi täysin hallitsematon voima republikaaneille. Yllä ajatuksenjuoksu siten kuin sen voisi ajatella loogisesti täältä käsin.

Oli tämä sitten suunniteltu manööveri, joka päättyy Trumpin vetäytymiseen, tappioon tai voittoon, minun vaikea kuvitella, että käytännöllisessä kaksipuoluejärjestelmässä toinen puolue olisi niin hukassa omien kannattajiensa kanssa kuin Trumpin suhteen näyttää olevan.

Reijo Tossavainen

Kammosen johtopäätökset eli jenkkien ja perussuomalaisten yhdistäminen blogissa käytetyllä logiigalla/sanavalinnoilla on lievästi sanottuna vastenmielinen. Toki se on linjassa Uuden Suomen muiden toimittajien näkemysten kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Reaganin mollaaminen USA:n ulkopuolella, eritoten Suomessa ja itäblokissa, johtui siitä, että hänellä oli jo silloin selkeä ulkopoliittinen agenda, joka toimi ja johti kylmän sodan päätymiseen sekä Neuvostoliiton tuhoon.

Trumpilla ei ole juurikaan ulkopoliittista agendaa, vaan hän mellastaa kotimaisella areenalla. Jos ja kun hänelle naureskellaan ulkomailla, niin aivan samalla tavalla suurin osa kansasta tekee myös USA:ssa.

Käyttäjän VilleVauhkonen kuva
Ville Vauhkonen

Trump sanoi, että Georg W. Bush hyökkäsi Irakiin väittäen, että siellä oli joukkotuhoaseita. Joita siellä ei ollut, ja Trumpin mukaan Bush tiesi, että niitä ei siellä ollut. Aivan samallaisen "härskin, huonotapaisen ja mauttoman" möläytyksen on esittänyt mm. Suomen ulkoministeri Erkki Tuomiooja. Joten, mikä siinä meni yli?

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Tuo yksittäinen kommentti ei ollut minusta härski tai mauton. Sen sijaan meksikolaisiin ja muslimeihin kohdistuneet kommentit olivat.

Joukkotuhoaseista sanottu on tietenkin totta, koska aseita ei koskaan löytynyt. On kuitenkin hyvin epätavallista, että tuolla tavalla hyökätään omaa puoluetta kohtaan vaalikamppailussa. Vähän kuin Paavo Lipponen olisi vuonna 2012 sanonut, että ay-liike ja demarit ovat vieneet maan tuhoon...

Edit: korjattu autocorrectin aiheuttama typo.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikäli SDP:n presidenttiehdokas vuonna 2012 Paavo Lipponen olisi ollut rehellinen ja myöntänyt, että ay-liike ja demarit ovat vieneet maan tuhoon, hän olisi saanut huomattavasti enemmän ääniä kuin saamansa 6,7 % annetuista äänistä.

Rehellisyydellä voi menestyä jopa politiikassa. Ainakin USA:ssa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomessa ajateltiin ennen vaaleja Ronald Reaganista aikanaan hieman samoin, kuin nyt Donald Trupista.

Kuinka sitten kävikään ?

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Reaganin myötä Yhdysvallat siirtyi selvästi oikealle politiikassaan. Tosin tämä ei tapahtunut piilossa, kuten Trump-show mahdollistaa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ja reagan oli yksi pidetyimmistä nykypresidenteissä USA:ssa. Lisäksi tähtien sodan-agendalla jpodutti kommunismin kaatumista, mistä kannattaa käydä kyselemässä vaikkapa noilta ikeen allaolijoilta, eikä tarvitse mennä kuin Tallinnaan, pienen meren yli.
Teemulta huono kannanotto, johon toki olet oikeutettu. Olet kuitenkin vielä luottamukseni arvoinen, tämähän on vain dialogia minun ja sinun välillä. Tsemppiä seuraavaan koitokseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Donald Trump, tuo Ameriikan Teuvo Hakkarainen"

Trump taitaa olla absolutisti ...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Trump taitaa olla absolutisti ..."

Ja Hitler oli vegetaristi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ja Stalin pappisseminaarilainen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Voi kiesus. Viitasaaren sahuri versus Donald Trump. Vaikka miten koitan pinnistellä harmaitten aivosolujeni kanssa. En vain ymmärrä.

"Logiikka on sama kuin miksi vaikkapa Suomessa perussuomalaiset sietävät olliimmosiaan, penttioinosiaan ja teuvohakkaraisiaan julkisuuskohusta toiseen."

Aidosti tulin hyvälle tuulelle tästä blogista. Toki pitäisi huolestua. En vain pysty. Nämä mainitsemasi "kohuedustajat" on valittu kansanäänestyksellä, mandaatilla eduskuntaan. Mitään rikosta he eivät ole tehneet. Vertaa vaikka Juhantaloon....joka sentään tuomittiin valtakunnanokeudessa.

Sovitaan, että annetaan jenkkien hoitaa vaalinsa ihan itse. Toki jos Trump ylittää valkoisen talon kynnyksen...no sehän on tietenkin PerusSuomalaisten vika, ilman muuta.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Niin uskomattomalta kuin kuulostaa, minulla ei ole kantaa siihen, kenen tulisi voittaa lokakuun vaalit.

Pointtini - kuten se on yltä luettavissa - on se, että maltilliset republikaanit ovat olleet helisemässä teekutsuliikkeen kanssa jo pitkään. Trumpin avulla puolue pystyy pitämään tämän siiven kiinni itsessään. Oli tämä sitten suunniteltu tai ei. Minusta olisi kummallista, jos tämä olisi hallitsematonta.

Tilanne muistuttaa perussuomalaisten tilannetta, jossa maahanmuuttokriittinen porukka on pidetty kohuista ja möläytyksistä huolimatta tietoisesti osana puoluetta, jottei puolue hajoaisi.

Sari Haapala

"Niin uskomattomalta kuin kuulostaa, minulla ei ole kantaa siihen, kenen tulisi voittaa lokakuun vaalit."

Onko sinulla kantaa siihen, minkä ehdokkaan tai minkä puolueen ei tulisi voittaa?:)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä, näitä demokratian haittapuolia. Joskus on tehtävä puolueen sisäisiä, raskaitakin päätöksiä. Tai sitten "taktikoida" kuten annoit ymmärtää.

PerusSuomalaisten ei toistaiseksi ole tarvinnut käyttää kumpaakaan. Esim. Hakkarainen on kansanedustaja ja sillä siisti. Sama koskee muitakin PS:n edustajia. Vasta seuraavat vaalit, aiemmin tai aikanaan, tulevat näyttämään PS:n sijainnin kartallamme.

Ai niin sellainen hauska yksityiskohta. Aikoinaan 1930 alussa IKL pesiytyi Kokoomukseen. Svinhfuvud hiukan hermostui ja pyysi Paasikiveä puheenjohtaksi KOPista. Paasikivi suostui pitkin hampain. Kokoomus oli jo jakautunut kun 1932 puoluekokouksessa IKL siipi oli saanut omia "juttujaan" läpi. Pahimpana kantona kaskessa oli Uusi Suomi niminen sanomalehti, jonka johto ja toimitus oli avoimen IKL myönteinen. Asia korjaantui aikanaan ja Uuden Suomenkin linja muuttui maltillisemmaksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ehkä Trumpia ja Hakkaraista yhdistävät tietyt tölväisyt, joita Ameriikan-Teuvo laukoo harkitusti, ja Viitasaaren-Donald ymmärtämättömyyttään. Yritysjohtajina ja mediahahmoina miehissä on kuitenkin pelkästään eroavaisuuksia.

Suomalaisen median systemaattinen suhtautuminen jenkkipoliitikkoihin on jo vanha vitsi. Ronald Reaganin western-rooleista muistutettiin jatkuvasti, eikä meikäläinen journalismi kerta kaikkiaan halunnut ottaa Hollywoodissa siviilityötään tehnyttä republikaanipoliitikkoa vakavasti.

Reaganin varapresidentin paikalta vuoden 1988 vaalit voittanut George Bush sr edusti samaa "väärää" puoluetta, mutta hänen ystävyyssuhteensa Mauno Koivistoon lienee hillinnyt suomalaista mediaa; tuohon aikaan valtionpäämiehen rooli oli meillä paljon suvereenimpi kuin nyt.

Bush nuoremman mollaamista ei sitten estänytkään mikään, mutta hänen politiikkansa olikin epäonnistunutta jopa minun silmissäni. Vaihtoehtoista historiaa ei tässäkään tapauksessa ole olemassa, emmekä voi tietää miten Bill Clintonin hallinto olisi reagoinut vaikkapa WTC:n iskuihin.

Loppuvuonna nähdään, kuinka kahdeksan vuotta sitten Obama-hurmoksessaan tärissyt suomalaismedia ottaa vastaan Yhdysvaltain vaalituloksen!

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kyllä. On hyvin mahdollista, että Trumpista tulee Yhdysvaltojen seuraava presidentti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Amerikan ja Suomen poliittisen elämän ja toimintatapojen eroavaisuudesta johtuen pidän mahdottomana, että Teuvo Hakkaraisesta tulisi koskaan Suomen tasavallan presidenttiä.

Tältä osin pidän otsikkoa harhaanjohtavana ja myös epäasiallisena.

Esa Ketola

Olen asunut jenkeissa 32 vuotta. Ei voi kun ihhmetella naita kirjoituksia Suomessa.
Sopulit vaan seuraavat jotain "vihervasemmistolaista' propagandaa, ja kirjoittaa jarjettomia juttuja Trumpista.
Taas kerran, missa on tutkiva journalismi?

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Jos olen käsittänyt oikein, republikaanien oikealle kallellaan oleva siipi on saanut vaikutusvaltaa teekutsuliikkeen myötä viime vuosina.

Minua kiinnostaisi kuulla myös sinun kokemukseen perustuva näkemyksesi, onko Trumpin aito kannatus niin merkittävää, että hänestä voisi tulla presidentti.

Esa Ketola

Teemu,

Vastays kysymykseesi on kylla. Kansa on kyllastynyt poliittisen eliitin mitaansanomattomaan hopinaan. Trump on ainoa, joka ei ota kampanjarahoitusta.
Kaikki muut ovat "ison rahan" talutusnuorassa. Tama riippumattomuus, seka Trumpin lupaus rakentaa Meksikon muuri ja lopettaa toistaiseksi kaikkien islamin uskoisten maahantulo, siksi aikaa, kunnes on selvitetty, mista massojen liikkuvuudessa todella on kysymys.
Taas uudelleen on loytynyt henkilo, joka ratkoo maailmanlaajuisia ongelmia Reaganin tapaan

Käyttäjän MaunuIdnpn-Heikkil kuva
Maunu Idänpään-Heikkilä

Trump tekee vaalityötä isolla sydämmellä. Siinä silta Hakkaraiseen.

Katsokaapa ne kaikki Trumpin puolitoistatuntiset puheet tältä vuodelta, hän välittää saman viestin kullekin osavaltiolle sovelletulla tavalla melkoisella tarkkuudella. Puhujana erinomainen. Bisnesäly suurilta osin maalaisjärkinen, vetoaa kansalaisiin kauppataseen suhteen ja huomauttaa kalliin sodankäynnin haasteista. Puhuu veteraanien hoidosta. Puhuu velkaisuudesta. Lupaa laittaa Kiinan järjestykseen. Iskee suoraan duunarin sydämeen luvatessa tuoda työpaikkoja takaisin jenkkeihin niin paljon kuin suinkin pystyy. Ja lupaa päättää lääkefirmojen rahastuksen aseistamalla paikallisen sosiaalijärjestelmän kovilla bisnesmiehillä ja naisilla. Tässä sitä täysipäistä puolta puheista.

Varmasti Hakkaraisella on samansuuntaiset selkeät tavoitteet Suomen tilanteen korjaamiseksi kunhanvaivautuu lukemaan kaikki PS-agendan alaviitteetkin, siinä toinen silta.

Sitten Trumpilla on tolkuttomasti viihdettä ja harhalaukauksia jotka voivat olla taiteilua, laskelmoitua pressiä tai sitten ihan lievää mielenvikaa. Kuitenkin ihan tavallinen presidentti hänestä tulisi, suuret puheet tyssäisivät valan vannomiseen poislukien ehkä muuri Meksikon rajalle (se projekti taitaa olla jo tarjouspyyntövaiheessa muutenkin). Kenties presidentin arjessa ehkä vähän räiskyvämpi kuin Reagan tai Obama. Puhe ei maksa mitään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

USA:n ja Meksikon rajan pituus on 3141 kilometriä ja muurista on Trumpin mukaan tarkoitus tulla parikymmentä metriä korkea, joten aikamoinen projekti. Kun vastaava aiempi tehtiin aikoinaan Kiinassa, niin silloin siellä oli vielä orjatyövoimaa saatavilla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ilmeisesti Trumpin suunnitelmissa on rakennuttaa muuri laittomalla ja alipalkatulla meksikolaisella vierastyövoimalla.

Käyttäjän MaunuIdnpn-Heikkil kuva
Maunu Idänpään-Heikkilä

Niin, ja Meksikon piti maksaa se. Ehkäpä päätyvätkin orjatyövoimaan. Muurin voisi samalla rakentaa Teksasin osavaltion pohjoisen rajan kautta, ikäänkuin miehittää miehitetty alue takaisin.

Käyttäjän iivarilappalainen kuva
Iivari Lappalainen

Ei reppana puolueella ole muita kuin Trump ja hajaääniä. Repoanoilla on paljon ehdokkaita eikä kukaan kuitenkaan pysty kilpailemaan Trumpin kanssa - hän vie ja muut saavat osavaltiosta riippuen hajaääniä.

Sanders ja Trump edustavat "anti-establishmenttiä" ja muutosviesti on selkeästi löytänyt kannattajansa molemmissa leireissä.

Itse toivon Sanderssille menestystä.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Klassinen populisti pyrkii heittämällä esiin tabuteemoja saamaan aikaan sensaatiota, joilla voidaan ratsastaa ajankohtaisen politiikan pääkysymykset taka-alalle työntäen. Juuri tällainen on Donald Trump, eikä siinä ainakaan historiotsijalle ole mitään uutta eikä jännittävää. Mutta jännittävä on kysymys, mitä päämääriä populisti oikeasti ajaa sensaatiosavuverhonsa takana. Usein päälinjasta poikkeavia, koska "main streamin" edustajat lujissa valtapoliitiisssa asemissaan eivät halua riskeraata lähteä populismin liukkaalle jäälle -tai sitten eivät hallitse tätä erittäin nopeaa älyä vaativaa taitolajia.

Ja kun tarkemmin katselee Trumpin sensaatiovapaita linjauksia, kiinnittyy huomiota, että iänikuinen oikeisto-vasemmisto leimauspeli ei tässä toimi. Trump näyttää olevan republikaanien liberaalein ehdokas sekä pyhimmässä pyhimmästä, eli aborttikysymyksessä että varustelupolitiikassa -jossa hän ainoana ei lainkaan halua korottaa sotilasmenoja. Ja Venäjän kanssa hän lupaa hyvää yhteistyötä. Kuten demokraattien kärkeen noussut Sanderskin, edustaa hän eräänlaista kapinaa sekä puolueensa johtoa, että maan finanssieliittiä kohtaan. Olisikohan niin, että tämä kansassa jo kauan kytenyt mieliala olisi laajentunut kiihtyvästi myös maan muihin eliitteihin, jotka etsivät päättäväisiä ja kansaanmeneviä ilmaisijoita pyrkimyksilleen? Jännittävää pohdintaa riittää, jos ei tyydy kliseiden jauhamiseen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eiköhän Trumpin vertainen paljon Hakkaraista enemmän ole Paavo Väyrynen?
Trump on Amerikan Paavo Väyrynen - ja Paavo Väyrynen on Suomen Trump. Molemmat uskovat tietävänsä kaiken paremmin kuin kukaan muu. Kumpikaan ei arkaile sanoa, mitä on mistäkin mielipuolta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ettei olisi USAn Zirinovski? ;)

Henry

Esa Ketola

Kylla taas vasemmisto/vihreat ovat kiihkoissan, ja uskovat ohjaavansa Amerikassa aanestajien kayttaytymista, Juu..

Toimituksen poiminnat