Teemu Kammonen

Kehitysblogi: Kuumat blogipostaukset

Kehitys on jälleen kehittynyt. Lisäsimme tänään Puheenvuoron ja Vapaavuoron päälistauksiin merkinnän, joka korostaa blogipalvelumme parhaillaan luetuimmat blogipostaukset listalla.

Merkitään voi tutustua esimerkiksi Puheenvuoron etusivulla. Merkinnän saa 15 juuri nyt suosituinta kirjoitusta.

Tässä yhteydessä lienee paikallaan käydä läpi, miten blogipalvelumme suosituimmat postaukset –listaus päivittyy.  

 

Käytämme suosituimpien postausten luokitteluun Drupalin Radioactivity-modulia. Tekniikasta kiinnostuneet voivat kurkata moduulin tarkemman kuvauksen täältä: https://www.drupal.org/project/radioactivity

Radioaktiivisuus on muuten alun perin nimenomaan Puheenvuoroa varten kehitetty. Drupal-yhteisö on tuota palikkaa pikku hiljaa parannellut ja nyt moduuli on käytössä maailmanlaajuisesti jo yli 5 000 sivustolla. Siisti homma, eläköön avoin lähdekoodi!

 

Miten suosituimmat siis toimivat?

Blogipostauksella on pistearvo, jota kutsutaan energiaksi. Energia kasvaa, kun postausta luetaan ja kommentoidaan. Tällä energialla on puoliintumisaika, jonka jälkeen pistemäärä puolittuu.

Puheenvuorossa ja Vapaavuorossa suosituimmat-listan puoliintumisaika on yksi tunti. Suosituimmuus kuvastaa siis juuri nyt luetuimpia blogeja.

Painotamme blogipalvelussamme keskustelua. Energiaa kertyy hieman enemmän kommenteista kuin lukukerroista. Paras tapa saada oma blogi siis suosituimpien listalle on osallistua keskusteluun omassa blogissa.

 

Ja ennen kuin kenenkään mielessä käy alkaa manipuloida omia postauksia suosituimmaksi päivittämällä sivua toistuvasti ja kirjoittamalla pötköön joutavia kommentteja, kerron meidän ottaneen tämän huomioon. Energiaa lähetetään saman käyttäjän toimesta vain kerran pienen varoajan kuluessa.

 

En anna tähän nyt tarkkaa kaavaa, jolla postausten energian määrä lisääntyy ja hajoaa, sillä tarkkailemme sopivaa suhdetta säännöllisesti ja voimme muuttaa tuota tarkoituksenmukaisuuden säilyttämiseksi.

Tarkka kaava ei muutenkaan ole oleellinen, sillä postausten energiaa verrataan muihin kirjoituksiin, eli listalle pääsevät suhteellisesti eniten luetut ja kommentoidut kirjoitukset: siis suosituimmat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Aiheen sivusta.
Kommentointirajoitus olisi hyvä nähdä jo siinä vaiheessa, kun alkaa kommenttiaan väsäämään eikä vasta silloin, kun on lähettänyt (tulee teksti 'kommentti näytetään vasta kun..')

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Hyvä kehitysehdotus. Kommenttikentän alapuolella on tällä hetkellä keltaisella laatikolla merkitty ilmoitus tästä asiasta: http://take.ms/3PWyI

Tuo voidaan kyllä siirtää hieman näkyvämmälle paikalle. Kaikesta päätellen nykyinen sijainti ei tuo asiaa esiin riittävästi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei tuo, monta kertaa on harmittanut kun on kirjoittanut ihan turhan kommentin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #4

Tarkoititko Margareta sitä, että mitään varoituksia ei näkynyt ja vasta viestin lähetettyäsi lukeekin "Kommenttisi julkaistaan, kun..."?

Minulle kävi samoin ja kyllä siinä ei meinannut veri kiertää ollenkaan, kun on laittanut vaivalla monta lähdettä ja hyviä argumentteja. Taivaan tuuliin meni, kun se mokoma ei julkaissut kuitenkaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #5

Just, tai ainakin varoitus näkyy vasta kun on kommentin kirjoittanut.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #8

Tässä on esimerkki:

http://topira.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191955-uude...

Nimeäni klikkaamalla löytyy muita blogi-kirjoituksiani.

EDIT: Korjasin uudelleen, aluksi ei näkynyt lainkaan mutta sitten korjasin uudelleen, kun se alkuperäinen olikin oikein. Sori.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Juu. Ei tuota huomaa. Ainakin minä kirjoitan alkuperäisen kommentin usein aika vauhdilla. Kirjoitusvirheetkin tulee korjattua vasta kommentin lähettämisen jälkeen, sillä aivot "korjaavat" virheet tekstiä syöttäessä ja vasta erikseen lukemalla ne löytää. Noista hyväksyntää vaativista kirjoitusvirheitään ei pääse normaalisti korjaamaan, joten olisi hyvä reagoida siihen ajoissa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hyvä kehitys. Kannattaisi vähän kehittää useampiakin ehdotuksien pohjalta, kun tuntuu tämä kestävän iäisyyden kuten esim. "UUSI" on edelleen kuvallinen, kun ei halua 200 kommentin joukosta etsiä sahaillen niitä neljää uutta. Sehän oli alunperin tekstipohjainen ja haun kautta löysi helposti tekstipohjaisella "UUSI".

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kommenttien järjestäminen on jokaisen keskustelupalstan merkittävin ongelma. Tätä ei ole ratkaissut kunnolla edes keskusteluissa loistava Facebook.

Kun kommenttien määrä ylittää 50:n, niiden lukeminen muuttuu hankalaksi massan vuoksi.

Kommenttiuudistus on yksi tärkeimpiä tulevaisuuden hankkeitamme.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuota pikku parannusta on pyydetty jo monta kertaa. Ehdottomasti pitäisi olla mahdollisuus tsekata "kuumasta" keskustelusta uusimmat kommentit nopeasti.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@16. Teemu.

Ei tämä vaikeaa ole, että ottaa kuvallisen "UUSI" pois ja tilalle tekstipohjalla "UUSI" fonttityylillä ja värillä höystettynä.

Tässä ongelma on kuvallinen, mikä oli aivan kahjoa teidän ympätä siihen. Siihen ei tepsi mikään selaimien haku. On tietysti mahdollista lisätä lisäosioita tunnustamaan tietyn määrän pikseleitä ja kokoa tietokoneen kautta.

Muuten: Jouduin taas kännykkäni sulkemaan ja käynnistämään uudelleen ja syyllinen on selkeästi paukahtanut video jostain automainoksesta autonrenkaan vilahdettua ohitse. Raivostuin taas kerran.

Katkaiskaa tämä videopalvelu ja pyytäkää kaikkia mainostajia lähettämään materiaalia teille, jotta voisitte selvittää bugeja.

EDIT: Koska tämä teidän kautta kulkevilla materiaaleilla teillä on oikeus kieltää ja antaa palautetta mainostajille bugeista.

EDIT 2: Ulkopuolisena näkisin sen tilanteen, että mitä videolaadulla on väliä, sen kun heitetään eetteriin. Oli kyseessä Apple, Android tai Microsoft, ei sen väliä koska ne toimivat.

Mutta kun ei toimi. Kaikkien pitää toimia universaalisesti eikä tietyn alustan mukaan.

Esim. kotonani on semmoinen soitin, mikä ei osaa aikahakua asettaa tietylle videolle mutta osaa toiselle. Taas toisessa erimerkkisessä soitin osaa toistella niitä vaivatta ja joskus sekin kosahtaa johonkin outoon vikaan, että sekään ei voi selailla eteen tai taaksepäin.

Tästä syystä haluan, että teidän on suoritettava kaikille alustoille videoiden yhteensopivuus ja jos jokin on huono, se on hylättävä.

EDIT 3: Minä välttelen tiettyjä kotisivuja, kun käyn Ampparit.com-sivustolla, koska niillä sivustoilla tuppaa olemaan huono videomainonta ja kaataa selaimen tai tilttaa totaalisesti kännykkäni. Ne sivut ovat valitettavasti seiskaa tai staroja tai muuta sellaista roskahumppaa, jotka matkivat teidän tavoin ja te käytätte samanlaista videotapaa. Ihan oikeasti teidän pitää pistää videomainonta heti poikki ja korvattava toisella tavalla.

EDIT: Muutettu hieman EDIT 3:sta.

Reijo Tossavainen

Karuselliin nostamisen perusteitä joutuu usein ihmettelemään. Joskus muutaman virkkeen tyhjänpäiväinen tarina nostetaan, kun joskus erittäin hyvä juttu jätetään huomiotta. Jälkimmäisestä esimerkkinä olkoon Hankamäen paljon luettu ja jaettu media-aiheinen kirjoitus.

Kirjoittajien joukossa näyttää olevan toimituksen suosikkeja. Ja myös vastaavasti inhokkeja.

Kaipaan siis objektiivista ja neutraalia asennetta. Pärstäkerroin mittari joutaa siis romukoppaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>#6/RT: "..Karuselliin nostamisen perusteitä joutuu usein ihmettelemään..."

Virkaurallani menin kerran tekemään omasta mielestäni hyvän esityksen. Esimies pyöritteli paperia käsissään, mulkaisi minuun päin ja sanoi, ettei käy. Varovaisesti kysyin torppauksen syytä ja vastaus oli: 'Tämä on sitä esimiehen harkintavaltaa'. Minusta se oli hyvä vastaus eikä siitä sen enempää puhuttu.

Karusellissä on vähän samaa. US:n johto joutuu ottamaan paljon muutakin huomioon kuin kirjoittajan mielestä tarinan hyvyyden.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Pyrimme nostamaan karuselliin monimuotoisesti eri näkökulmia keskustelusta. Pärstäkertoimesta ei koskaan päästä kokonaan eroon, sillä poiminnat ovat aina journalistisia valintoja. Ja kun valinta tapahtuu yhden kohdalla, tarkoittaa se myös politiikkajargonia käyttäen poisvalintaa jonkun toisen kohdalla.

On olemassa tilanteita, joissa jokun pärstän kirjoitus menee ohi muista. Esimerkiksi ministerin tai kansanedustajan kanta päivänpolttavassa keskustelussa on myös uutismielessä luonnollinen valinta. Tekisimme huonoa työtä, jos vaikkapa soteministerin kirjoitus sotesta ei nousisi karuselliin sotekeskustelun ollessa kuumana. Toki tuossa kirjoituksessa tulee olla pointti asiaan liittyen.

Osin tästä syystä olemme kehittäneet useita eri metodeja nostaa hyviä kirjoituksia esille blogeissa. Nyt niitä ovat suosituimmat, tuoreimmat ja poiminnat. Näytämme myös lukijoiden suositukset.

Lisäksi jaamme kaikki lukemisen arvoiset blogipostaukset Twitterissä (https://twitter.com/uusisuomi) ja Facebookissa (http://www.facebook.com/UusiSuomiBlogit/). Näin tehdään, vaikka itse postausta ei olisi nostettu karuselliin.

Nostot lähetetään myös Amppareihin (http://www.ampparit.com/blogit).

Haluamme, että hyvät kirjoitukset nousevat esiin Puheenvuorossa ja Vapaavuorossa myös muuten kuin karusellin kautta.

Reijo Tossavainen

Toimitus päättää ketkä ovat lukemisen arvoisia. Voisiko olla kuitenkin niin, että Amppareihin lisätään kaikkein luetuimmat.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen Vastaus kommenttiin #23

Korjaan hieman: toimitus päättää, mitkä postaukset ovat lukemisen arvoisia. Haluamme nostaa nimenomaan hyviä kirjoituksia, emme henkilöitä.

Luetuimpien lähettäminen Amppareihin on teknisesti hieman hankalaa, sillä luetuin blogi vaihtuu päivässä useita kertoja.

Blogin jakaminen katsotaan meillä myös juornalistiseksi teoksi, eli päätoimittaja ottaa jaettaessa blogin sisällöstä vastuun samoin kuin minkä tahansa lehden päätoimittaja yleisönosastokirjoituksista.

Journalistin ohjeissa sanotaan, että julkaisupäätöstä ei saa luovuttaa toimituksen ulkopuolelle. Käytännössä automaatti luovuttaisi tämän päätösvallan toimituksesta pois. Vaihtoehtona olisi kaikkien blogien ennakkomoderointi ja siihen emme tietenkään halua lähteä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Teemu, kun ehdit katsomaan, niin lukisitko tämän?:

http://anterovartia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20704...

Siinä on pari uutta ehdotusta entisten ehdotuksieni listan lisäksi.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Luettu. Listamme kehitysideoista kasvoi jälleen parilla pykälällä,

Seppo Hildén

"Kehitysblogi: Kuumat blogipostaukset"

Heh, sitä kolmossivun pinup-kuvaa odotellessa...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Lukemisen ja kommentoinnin ohella mielestäni postauksen jaot fb:ssä ja twitterissä kertovat jotain suosiosta, toivottavasti ne eivät ole hukkaenergiaa.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Hyvä huomio. Tällä hetkellä some-jaot ovat tuon moduulin kannalta "hukkaenergiaa". Niitä ei sisällytetä juuri nyt pistemäärään.

Jakamisen tuomat lukukerrat ja kommentit tietenkin näkyvät..

Tämä tilanne toivon mukaan muuttuu lähiaikoina, kun otamme käyttöön uusia ominaisuuksia tähän palveluun.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä varten tällaista "mittaria" tarvitaan?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Ennen kuin kukaan muu ennättää vastata, veikkaan, että huomattavasti useampi käyttäjä kuin sinä pitää siitä, että verraten merkittävän kommentti- ja suosittelijamäärän avulla hyväksi havaittu kirjoitus keskusteluosioineen on helposti löydettävissä kaiken joutavamman (esim. minun kirjoitusteni) seasta.

Toivottavasti ymmärsin kysymyksesi oikein.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eihän se sitä tarkoita, että kirjoitus olisi hyväksi havaittu, suositusmerkinnän voi saada vaaikka kukaan ei kirjoitusta suosittele tai kommentoi.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Olemme huomanneet, että useimmat bloggaajista ovat kiinnostuneita tiedosta, kuinka paljon heidän bloginsa tavoittaa ihmisiä.

Suosituimmuus on yksi tapa tuottaa tämä tieto ja järjestää blogipostauksia myös lukijoille.

Suosituimmat-lista on itse asiassa yksi suurimpia blogipalvelumme sisäisen liikenteen lähteitä.

Blogipostaus saa aina aluksi hieman energiaa siitä, että se julkaistaan. Tämä siemenenergia voi joissain tapauksissa esim. Vapaavuorossa nostaa postauksen suosituimmaksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lisää pöhinää Vapaavuoroon toivovat Ari ja Seija

http://arialsio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/20...

Eli namikat Vapaavuoron ja Puheenvuoron välillä tulee olla vastavuoroiset, eli tasa-arvo tässäkin kunniaan.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Tehdäänpä pieni koe. Lisäsin Puheenvuoron valikkoon linkin Vapaavuoron suosituimpiin. Katsotaan, saisiko sillä toivottua pöhinää Vapariin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Saisiko Suosittele-napin kommenttien perään, kuten bloggauksissa? Se olisi sikäli johdonmukaista, kun viestin on lukenut, niin sitten siihen reagoi. Joskus on hyvä kommentti, mutta vastaus siihen vie huomion ja suosittelu jää antamatta. Jos kommentti on pitkä, suosittelu-nappi ei edes näy ruudussa.

Toimituksen poiminnat