Teemu Kammonen

Kehitysblogi: Poliitikkotägit ja muuta pientä

Aika päivittää kuulumisia täältä kehityskammiosta. Lisäsimme tällä viikolla Puheenvuoroon uuden ominaisuuden.

Tästä eteenpäin Puheenvuorossa bloggaavat kansanedustajat ja mepit ovat tunnistettavissa profiilin ja blogipostausten yhteyteen tulevan automaattisen merkinnän perusteella. Merkintä on monelle tuttu vaalien tiimoilta.

Hoidamme merkinnät ylläpidossa eli poliitikkojen ei tarvitse tehdä asian suhteen mitään.

Tavoitteena tällä on auttaa lukijoitamme löytämään paremmin valtaa käyttävien blogit ja puheenvuorot. Muilla tavoin poliitikot ovat edelleen samalla viivalla Puheenvuoron bloggaajien kanssa.

Aloitamme tällä ja jos merkintä tuntuu toimivan, voimme laajentaa bloggaajien tägityksiä myös muille aloille. Vaihtoehtoja on monia, mutta aluksi järkevältä tulisi merkitä esim. terveysasioista bloggaavat lääkärit ja hoitajat, yhteiskunnallisista kirjoittavat ay-vaikuttajat jne.

Otan mielelläni vastaan ideoita, mitä tägejä voisimme käyttäjille antaa.

 

Lähipäivinä Puheenvuoroon ilmestyvät myös uutispuolelta tutut yritysblogit. Vaikka kyse on kaupallisista ilmoituksista, koemme, että moni yritysbloggaajamme tuottaa fiksua keskustelusisältöä, joka parhaimmillaan lisää sekin lukijoidemme ymmärrystä ympäröivästä maailmasta.

Mainosaineistot pidämme tietenkin erillään muusta Puheenvuoron bloggaajien tuottamasta blogivirrasta ja Uuden Suomen toimituksen tuottamasta journalismista. Liputamme tämän eron puolesta aina ja rehellisesti.

Yritysblogien paikka Puheenvuorossa todennäköisesti vaihtelee lähiviikkoina, kun etsimme optimaalista sijoittelua blogien näkyvyyden ja Puhiksen käytettävyyden välillä.

Tässäkin kuuntelen mielelläni teitä.

 

Tulevaisuudessa uutispuolella julkaisemme mielenkiintoisen videoihin liittyvän projektin ja toisen hieman suuremman projektin, josta sitten paremmalla ajalla vuodenvaihteessa.

 

Viimeisenä asiana laitan oman lusikkani täällä Puheenvuorossa jälleen käytävään keskusteluun palvelun moderointilinjasta.

Erityisesti siirtolais- ja pakolaistilanteen ympärillä käytävässä keskustelussa mielipiteet ovat kärjistyneet ja koventuneet viime viikkoina aika lailla. Keskusteluja sivusta stalkkaavana olen huomannut ilmapiirin kiristyneen myös Puheenvuorossa.

Tehdään nyt vielä kerran selväksi: Uusi Suomi ei puutu bloggaajien kirjoituksiin niiden mielipiteiden vuoksi, vaan kirjoitusten tyylin vuoksi. Asioita ja mielipiteitä voi ja saa kritisoida.

Tähän voi kuitenkin käyttää montaa eri tyyliä ja hyvillä mielin saatan sanoa, että suurin osa bloggaajistamme toteuttaa keskusteluissa asiallista, fiksua mielipiteenvaihtoa.

Keskusteluohjeemme luo US:n ylläpidolle peruslinjan, millaiset kirjoitukset poistetaan ja millaiset jäävät näkyville. Tässä linkki ohjeeseen: http://www.uusisuomi.fi/keskusteluohje

Keskustelut yksittäisten bloggaajiemme kanssa heidän kirjoituksistaan tai ylläpitotoimista käydään vain ja ainoastaan tuon käyttäjän kanssa suoraan. Emme voi kertoa tietoja bloggaajistamme, joten emme voi myöskään kommentoida yksittäisiä tekstien poistoja tai varoituksia julkisesti Puheenvuorossa tai muuallakaan.

 

Näillä hyvää syksyn jatkoa Puheenvuoroon!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Minulle hampurilaishihamerkki.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Eikö selkeä jako olisi Puheenvuoro, Vapaavuoro ja Yritysvuoro?

Moderointilinjasta ei minulla ole valittamista, US on edelleen mielestäni harvinaisen siisti keskustelupalsta verrattuna esimerkiksi nimimerkkikirjoittelun salliviin foorumeihin.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Mukava kuulla, että olemme onnistuneet fiksun keskustelun ylläpitämisessä.

Periaatteessa tuo PV, VV ja Yritysvuoro -jako on jo olemassa. Pienyrityksille meillä on nimittäin blogialusta nimeltä Yrityskanava: http://palvelut.uusisuomi.fi/

Piakkoin Puheenvuoroon tulevat yritysblogit ovat blogeja, joita asiakkaamme pitävät omilla sivuillaan. Siinä mielessä hieman eroaa.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"löytämään paremmin VALTAA KÄYTTÄVIEN blogit ja puheenvuorot"

mitä tyypillisin esimerkki suomalaismedian hännystelyluonteesta

hännystelyä, hännystelyä, siinä kaikki

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vähän huolimaton ilmaisu Teemulta ja vähän pikainen ylitulkinta Juhanilta. Kansanedustajat ja eurokansanedustajat käyttävät perustuslaillista kansanvaltaa. Olisi ehkä ollut neutraalimpaa sanoa "e r o t t a m a a n paremmin valtaa käyttävien..."

Ihan hyvä tuo tägi-idea, kun on kyse näistä kansan valitsemista poliitikoista, mutta voin kyllä kuvitella ennen pitkää mentävän omituisuuksiin.

Jos nyt joku sattuu kirjoittamaan esimerkiksi jazzista, ihmisen biologiasta ja kansainvälisestä politiikasta (satunnainen esimer... no, ei ihan), niin jokin hihamerkki saattaisi saada jonkun arvelemaan, ettei se voi peräti kolmesta asiasta mitään tietää.

Reino Jalas

Se riviedustajan vallankäyttö on tosiaan vähän niin ja näin. Rivikansanedustajalla kun ei ole kovin hääppöistä, tai voisi melkeinpä sanoa että ei ole minkäänmoista valtaa käytettävissään.

Eduskunnassa on painettava sitä nappia jota Eduskuntaryhmän ryhmyri määrää painettavaksi. Omaa kansanedustajan harkintavaltaa annetaan käyttää vain erittäin harvoissa tapauksissa.

Kansanedustajan valta on vain sen oman puheoikeuden käyttämisen oikeutta Eduskunnassa. Toki yksittäinen kansanedustaja voi tehdä lakialoitteen. Mutta tarvitsee 100 muun kansanedustajan allekirjoituksen, että aloitteella olisi mahdollisuutta päästä edes jonkin verran eteenpäin.

Toisaalta tavallinen kansalainenkin voi tehdä samanlaisen lakialoitteen, kunhan kerää netissä asialleen 50.000 nimeä.

---
Kansanedustajia kiinnostaa ensisijassa aina ne seuraavat vaalit. Vaaleissa itselle saatavissa olevat äänet. Aikaa on nyt. Seuraavana tulee vasta huhtikuussa 2017 olevat kuntavaalit.

Toki jonkinlaisen oman karsinan tai oman hihamerkin tai tagin voi tänne luoda kansanedustajille ja EuroMepeille. Tiedä sitten tuntevatko he itsensä sen muutoksen jälkeen paremmin näkyviksi ja helpommin ääniä kerääviksi?

Ehkä jotkut tuntevat itsensä pikkuisen entistä tärkeämmiksi. Usarin erityisesti huomioimiksi päättäjä-VIP:eiksi.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kuten Jari-Pekka tuossa yllä toteaa, muotoilu saattoi olla hieman huolimaton.

Tarkoitus on siis auttaa lukijoita erottamaan vaaleilla valitut poliitikot.

Kuntapoliitikot ovat mahdollisesti seuraava askel. Heitä on kuitenkin sen verran paljon ja liikkuvuus suurta, että kattavan ja ajantasaisen tiedon ylläpito on suht hankalaa.

Puolentoista vuoden päästä näemme tietenkin kuntavaaleissa ehdolla olevia kuntapoliitikkoja tägättävän.

Mitä tulee muihin titteleihin, periaatteessa esimerkiksi muusikot, kuvataiteilijat ja kirjailijat voisivat olla eroteltavissa, sillä noihin titetleihin on jonkinlainen kynnys. Myös tutkijat / professorit voisivat olla yksi kategoria.

Täytyy kuitenkin huomauttaa, että tavoitteemme ei suinkaan ole luoda mitään kattavaa ammattirekisteriä tai -luokittelua, vaan tuoda esiin relevanttia tietoa bloggaajista ja palvella siten lukijaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos tägejä liikaa, ne menettävät merkityksensä, eli kansanedustaja et meppi tägit riittävät.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Tässä olet oikeassa. Tägien tulee olla tarkoituksenmukaisia. Ihan jokaista elämän koulun päättötodistuksen saanutta ei ole tarkoitus tägätä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Eikö isokenkäsille politiikoille vois tehä POLITIIKKOVUOROn, firmoille YRITYSVUORO, LÄÄKEVUORO lääkärihoitajille ja jättää meät tavalisett kansalaiset PUHEENVUOROon? Niin ja Vapaavuoro jäis tuommoseksiko on nykki.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Tässä on hyvä idea. Erilaisten listausten ja luokitteluiden ja kokoomien luominen helpottaa varmasti kiinnostavan sisällön löytämistä.

Tämän voisi toteuttaa myös Vapaavuorosta tutulla kategoriajaottelulla. Olemme harkinneet vastaavaa Puheenvuoroon.

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Tuosta valtaa käyttävien kirjoittamien tekstien merkinnästä tulee vähän mieleen hiljattain kuopattu Blogilista.

Silloinhan kun HS (siis Sanoma) osti Blogilistan, palveluun ympättiin myös yrityksen omien äänenkannattajien blogeja. Nämä "viralliset blogit" erotettiin tavisten saiteista siten, että niiden nimissä oli alussa merkit "HS: ". Listasta ne siis erottuivat aika hyvin.

Tämä tapa loppui kuitenkin lyhyeen kun tavisblogien pitäjät lisäsivät suurin joukoin _oman_bloginsa_nimeen_ etuliitteen "HS: ". Tämän valvominen tai estäminen ei ollut mahdollista. Eihän niitä Wirallisia Canawia silloin enää erottanut Erkkikään, joten käytännöstä luovuttiin nopeasti.

Täytyypä käydä katsomassa, millainen tämä Usarin merkintätapa on. Kunhan löydän jonkun valtaa käyttävän ensin.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Muistan tuon Blogilistan hassuttelun bloginimissä.

Ihmiset haluavat näkyvyyttä ja lukijoita blogeihinsa. Tällainen käytös on sinänsä luonnollista ja siksi myös Puheenvuorossa tavoitteemme on ohjata mahdollisimman paljon liikennettä blogeihin.

Jotta tägit pysyvät hallinnassa, poliitikkojen merkitseminen on tällä hetkellä ylläpidon käsissä. Mikäli tägien määrä lisääntyy, täytyy tehdä jokin työkalu niiden hyväksymiseen.

Periaatteessa jo nyt tätä toteutetaan ylläpidon tunnistamisen yhteydessä, joten vain alkuvaihe on työläs.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Saa nähdä, tuleeko Suomen lippu vaan persuille vaiko kaikille kansanedustajille. Olisitte voineet laittaa valtiolipun sijasta puolueen merkin.

Merkintä on sinänsä hyvä, vaikka se voi luoda turhaa luokkaeroa viime vaaleissa läpipäässeiden ja toisaalta tällä kertaa valitsematta jääneiden hyvien ehdokkaiden ja Puheenvuoron blogistien välille. Muita ammatillisia tms. identiteettejä ei tarvinne rekisteröidä tai ilmoittaa.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Olet oikeassa. Mietimme pitkään tuota "luokkaeron" rakentamista ja siksi tuo tägi on merkitty suht pienellä. Emme halua korostaa liikaa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Pakina palsta, sarjakuvasivut harrastelijoille, luontokuvat, "digitaide"...
Aiheiden kirjo lienee loputon....

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Teemu - mihin ihmeeseen katosi Facebook jakonamiska alhaalta, jossa myös näkyi miten on jaettu facessa.

Pystyi edes jollain väliin lohduttautumaan joiltain yksinpuheluiltaan kun hyvä blogi muuten. Nyt ei ole sitäkään?

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kyseessä on vika, joka korjataan pikimmiten.

Kiitos, että huomasit ja ilmoitit.

Toimituksen poiminnat