Teemu Kammonen

Mielenkiintoinen yksityiskohta hallitusohjelmassa

Tänään julkistetun Juha Sipilän (kesk.) hallituksen hallitusohjelman liitteeseen 7 on kirjattu hyvin mielenkiintoinen kohta.

”Kumotaan puoluelain (L 10/1969) 9 §:n (sellaisena kuin se nykyään on puoluelain osittaismuutoslaissa 683/2010) 1 momentin kolmas (3) lause.”

Tämä tarttui silmääni, kun selailin ohjelmaa läpi, joten pitipä ihan tarkistaa, mistä lauseesta on kyse. Finlexin ajantasaisessa lainsäädännössä kohta kuuluu näin:

”Jos eduskuntavaalien välisenä aikana kunkin vuoden valtion talousarvion julkaisemiseen mennessä vähintään puolet jotakin puoluetta edustaneista ja puolueen valtionavustusosuutta laskettaessa mukaan luetuista kansanedustajista on ilmoittanut eduskunnan puhemiehelle luopuvansa edustamasta tätä puoluetta eduskunnassa, on avustuksen jakoperustetta tarkistettava siten, että tapahtuneet siirtymiset otetaan huomioon.”

Suomeksi tuo virke tarkoittaa sitä, että eduskuntaryhmän hajotessa puolueen saama puoluetuki jaetaan uudelleen. Nyt tämä on poistumassa.

En keksi mitään painavaa ajankohtaista syytä, miksi tuo kohta puoluelaissa häiritsisi hallituksen Suomi kuntoon –talousteemaa. Jostain syystä se kuitenkin on mukana.

Olisi mielenkiintoista tietää, minkä puolueen toiveesta kohta on ohjelmassa.

Kohta, jonka ainoa perustelu on varautuminen eduskuntaryhmän hajoamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jahas. PS hajoaa. Eipä saanut uskisarvokonservatiivit mitään tukea karriatistinuivilta tuossa Kankaanniemijupakassa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kekkosen ja kommunistien ajama vääryys jonka turvin varmistettiin SMP:n hajoaminen ja seteliselkärankaisten tuki Kekkosen uudelleen valinnalle häpellisellä poikkeuslailla.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Sinällään ei ole kantaa asian vääryyteen tai oikeellisuuteen, mutta tämä oli käsittääkseni tuon virkkeen tarkoitus.

Nopea wikipediointi antaa taustaa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Kansan_Yhten%C...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Seppo Leskinen, grammofoonisi neula jumittaa jatkuvasti, olitko edes Kouvolassa, jossa puolue repesi ?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Sinä se hyvin muistat ne seteliselkärankaiset. Mutta miksi?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #19

Parahin Leskinen, kyllä muistan kun olivat valinneet minut lupaa kysymättä piirisihteerikseen josta kieltäydyin,kuitenkin SMP:n Oulunpiirin toimintakertomuksessa kerrottiin minun loikanneen SKYP:piin ja sinä yhdessä Ahti Moilasen kanssa edelleenkin levittelet tätä.

Kyseleppäs Kike Elomaalta miten hänen isänsä Arvo Sainio joutui painiskelemaan Vennamon kanssa. Kysyn sinulta edelleenkin, olitko Kouvolassa, kun puolue räjähti, muistaakseni et ollut silloin edes SMP:n toiminnassa mukana, sillä tunsin kyllä kaikki Haukiputaalaiset SMP:läiset, mutta sinua en saa muistikuvaani parhaalla tahdollanikaan, voin luetella sinulle jos tahdot.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Leskinen, kyllä persupuolueenrahojen jatkuva siirto Soinisäätiöönon huippuesimerkki seteliselkärankaisuudesta.

Sinäkin kannatat riemumielin tätä setelien ja saldojen siirtelyä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #22

Leskinen, todista, että olen väärässä, siihen sinä et tiedoillasi ja vakaumuksellasi edes pysty.
Kun nyt eduskunnan puhemiestä valitaan, niin olisiko Pirkko Mattila paras puhemies persuilta, vai ketkä mielestäsi olisivat parempia kuin Mattila ?
Tähän Leskinen eitapansamukaan enään tule vastaamaan.

Seppo Hildén

Lausehan on tehty demareita varten. Puolue kuihtuu silmissä ja porukka alkaa oppisitiokauden aikana vaihtamaan puoluetta voittajaporukkaan (kepu, Ps, Kok) seuraavia vaaleja silmälläpitäen. Oppositiotitaival ei tule olemaankaan demareille tällä hallituskaudella koronkasvun paikka, sen takaa uusi hallitusohjelma, jonka kansakin tulee varmaan hyväksymään.

Demarit on auringonlaskun puolue. Mutta mitä muuta voi odottaa puolueelta joka ei tiedä, onko se oikeistoa vai vasemmistoa. Kumpiakin se on ollut aina tilanteen mukaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hilden, pieni korjaus, kesk. oli toinen vaalit voittaneista, persut ja kok. hävijiä.

Jukka Suutari

Tällä lailla aikanaan SMP hajosi, jolla käsittääkseni ostettiin SMP:stä eroavien edustajien ääni Kekkosen taakse vuoden -74 Presidentin vaaleissa, jonka valinnan teki eduskunta. SMP olisi pystynyt kaatamaan poikkeuslain mutta kun ryhmä hajosi niin toisin kävi, syntyi SKYP, joka nautti täyden puoluetuen seuraavasta aamusta alkaen! Vennamon kuuluisa lause seteliselkärankaiset syntyi kun hän lausui sen puolueesta eronneille edustajille!
Sinänsä hyvä että ko. laki puretaan, silloin kansan antamaa valtakirjaa ei ainakaan puoluetuella osteta, vaan ryhmän hajoaminen tapahtuisi enempi muista intohimoista!
Sinänsä tämä ei ollut varmaankaan ainut "lehmänkauppa", joka tuossa tilanteessa eri puolueiden kesken tehtiin.

Matias Härkönen

Veikkaanpa että tuo on otettu käyttöön vaikeiden aikojen takia ja jotta isot leikkauset saadaan läpi eduskuntaryhmissä. Lähtijöiden olisi helppo lähteä ja ottaa rahat mukaansa, mutta nyt jos lähtee niin jää vaille rahaa. Silloin se olisi vaikeampaa.

Tosin koko puoluetuki olisi hyvä lakkauttaa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Elämme vaikeita aikoja. Kun kansaa rokotetaan ja haittavaikutukset voivat olla tuntuvia, on rokottajan turvattava selustansa.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Luulisi, että puoluetuet ei vaikuta, jos hallitus menettää luottamuksensa. Ei kai edustajat sentään täysin hallituksen johdateltavissa ole.

Reino Jalas

Erittäin harvinaista että em. alkuperäisessä laissa mainittu 50% tai peräti 51% kansanedustajista haluaisi erota puolueesta. Sitten siirtyä muihin puolueisiin tai perustaa kokonaan uuden puolueen.

Alle 50% kansanedustajan vaihdoksiin voimassa oleva lakikaan ei ota mitään kantaa. Yksittäiset puolueloikkaukset tai alle 50% pääluvun muutokset eivät nykylain mukaan siirrä puoluetukirahoja mukana uuteen puolueeseen. James Hirvisaarikin joutui loppuajat kärvistelemään 0 € kokoisella puoluetuella, nollabudjetilla.

Uusi laki antaa aavistuksen verran lisäsuojaa istuvalle puoluejohtajalle. Mutta ei lopulta kovin häävisti. Jos oikeasti vaikka 51% kansanedustajista haluaisi erota nykyisestä puolueesta, niin puolueen nykyjohdon jakkara ei ole enää turvassa.

Vaikkapa Perussuomalaisissa enemmistöasemaan päässyt 51% laittaisi silloin puoluehallituksen kutsumaan koolle ylimääräisen puoluekokouksen.

Puoluekokouksessa enemmistö ottaisi koko puolueen hallintaansa. Äänestäisi Soinin pellolle, ja hakisi tilalle vaikka Halla-ahon Brysselistä. Tietenkin puolueen sääntökirjakin samalla kirjoitettaisiin uusiksi.

---
Saattaa hyvinkin olla että kyseisen muutoksen lakiin on halunnut juuri Soini. Mutta Sipilän puolelta ovat tukijoukot laskeskelleet, että menkööt, jos se tosiaan tuota haluaa.

Jos kuitenkin saadaan vastalahjana joitakin oikeasti merkityksellisiä etuja tai kirjauksia. Vaikka maataloustuen puolelle.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tämähän on se kuuluisa SKYP-pykälä, joten veikkaan, että Soinille oli vain symbolisesti tärkeää ottaa historiallinen hyvitys oppi-isänsä kärsimästä vääryydestä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Rahat on varmistettava omalle säätiölle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Talouselämähän tuon sanoi ääneen:

Perussuomalaiset suojaavat puoluetukensa – SMP-pykälä kumotaan puoluelaista

http://www.talouselama.fi/uutiset/perussuomalaiset...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Uskalanpa ennustaa, ettei nykyinen eduskuntaryhmien koko
ole vaalikauden lopussa sama kuin nyt vaalien jälkeen.

P.s. Voi olla, että RKP ja KD joutuvat pohtimaan asemaansa
jatkossa, olisiko se vaikuttavampi esim. kokoomuksen
liittojärjestönä ?

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Rohkea ennustus, joskaan ei missään mielessä mahdoton.

Tosin jossain jo ehdittiin vitsailemaan, että jos RKP olisi hallituksessa, olisiko veneveroa ohjelmassa. :)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sinähän tarjoat samaa täkyä kuin Kepu Liberaaleille.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Persujen hajoaminen väijyy aivan nurkan takana, samaan tapaan kuin työvoimapula ja Jehovan todistajien maailmanloppu.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Täysin samaan tapaan. On minustakin aika kaukana se, että perussuomalainen eduskuntaryhmä hajoaisi tällä kaudella.

Tuo laki edustaa yhtä Suomen poliittisen historian omituisimmista veivauksista. En tiedä, onko sille käyttöä tässä ajassa vai pitäisikö pykälää jopa tiukentaa niin, että puoluetuki määräytyisi ryhmille esim. vuosittain kansanedustajien määrän mukaan.

Jälkimmäinen voisi hajottaa nykyistä puoluevetoista järjestelmää ja mahdollisesti parantaa äänikynnyksen ylittäneiden pienpuolueiden asemaa suhteessa vakiintuneisiin eduskuntapuolueisiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Joko tässä on ensimmäinen PS:n ryhmästä lähtijä/erotettava,
kun päästään syksyyn ?
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015052819766585_u...

P.s. Jos PS:n ryhmäkoko laskee yhdellä, se on tasoissa kokoomuksen kanssa. Kokoomuksen kannatus oli vaaleissa suurempi. Mitä tämä
vaikuttaa puhemiehistön valintaan ?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Eniten minua hämmentää se, miten sen paremmin asianosaiset toimittajat kuin heitä hartaasti kuunteleva yleisökään eivät ymmärrä, kuinka he saattavat jatkuvasti itsensä naurun alaisiksi. Poliittinen asennoituminen on täysin läpinäkyvää. Videolla kuultiin toimittajan toiveajattelua - ei suinkaan paikkansapitävä tilannekuva.

Reino Jalas

En muista tuota uutispätkää aikaisemmin nähneeni. Mutta kun on kyse Sanoma-konsernin TV-uutislähetyksestä, onhan se sinänsä tosiaan aika hupaisa.

    Nelosen Uutiset 17.4.2012, toimittaja Timo Toropainen
    “On päivänselvä asia että vaikka nyt erotettiin vain yksi kansanedustaja
    ja hänetkin vain lyhyeksi aikaa niin kyllä tästä lähtee käyntiin prosessi
    joka johtaa siihen että Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ja puolue
    hajoavat. Lopullisesti.”

Ironiaa on nimenomaan siinä, että Nelosen Uutiset itse hajosi. Se katosi eetteristä lopullisesti tammikuussa 2014. Katsojat yksinkertaisesti eivät tykänneet Nelosen uutisista.

Rääppeenä jäi jäljelle HS-uutiset. Alle 2 minuutin pätkä, jossa ehditään kertoa muutama uutisotsikko ja kerrata päivän vallitseva säätila.

---
Etenkin YLE:n ja Hesarin kokoiset maanlaajuiset uutisvälineet ovat paljon vartijoina. Toimittajien omista intohimoista huolimatta pitäisi ensi sijassa kertoa todennettavissa oleviiin lähteisiin tai faktoihin perustuvia uutisia. Muuten tulee täytteeksi vähän liian värikästä uutisointia, kuten toimittaja Toropaisella yllä.

YLE-pakkovero tietenkin menee aina, ja tuutilla on sikäli oikeus työntää mitä haluavat! Mutta harva lehdenlukija haluaa maksaa lehtitilauksesta saadakseen lukea toimittajan värittämiä sepitelmiä.

Toimituksen poiminnat