Teemu Kammonen

Kehitysblogi: Tervetuloa blogipalvelumme mobiiliaikaan!

Joulukuussa blogipalvelumme konehuoneessa on kajastanut valo, kun ahkerat kehittäjämme ovat nikkaroineet Puheenvuoron ja Vapaavuoron mobiiliaikaan. Tänään ja tästä lähtien saamme nauttia työn tuloksista näin tuotannossa.

Mitä tämä siirtyminen mobiiliaikaan siis tarkoittaa? Yksinkertaisesti sitä, että nyt Puheenvuoron ja Vapaavuoron blogit taittuvat kauniisti myös älypuhelinten ruuduilla. Taiton käyttäytyminen on tuttua uutispuoleltamme. Kannattaa kokeilla!

Jos käytössäsi ei ole älypuhelinta, voit myös pienentää selainikkunaasi alle 720 pikselin levyiseksi ja ladata sivu uudelleen.

Tässä on juuri uuden taiton nerous: blogisi taitto ei ole riippuvainen laitteesta tai selaimesta, pelkästään käyttämäsi ruudun – oli se pöytäkoneen, kannettava, tabletin tai älypuhelimen – leveys määrittelee, miten blogin elementit taitetaan ruudulle.

Olemme pyrkineet pitämään blogipalvelun ulkoasun tässä uudistuksessa mahdollisimman paljon samana kuin aiemmin. Päätavoite on ollut parantaa blogien käytettävyyttä, luettavuutta ja kommentoitavuutta älypuhelimilla.

Samalla olemme lisänneet näkyvämmät sosiaalisen median jakonapit blogien yhteyteen. Tällä toivomme, että hyvät kirjoitukset saavat ansaitsemaansa huomiota ja leviävät myös Facebookissa ja Twitterissä.

Älypuhelinten pienillä ruuduilla on kuitenkin myös ikävä sivuvaikutus: pitkien tekstien kirjoittaminen on puhelimella työlästä ja hankalaa. Siksi olemme kehityksen tässä vaiheessa keskittyneet parantamaan vain puhelinkäyttäjien kommentointikokemusta. Blogitekstien kirjoittaminen ja julkaiseminen kyllä teknisesti onnistuu myös puhelimella, mutta emme sitä suosittele.

 

Uusi taitto ei juuri tuo muutosta tietokonekäyttäjien arkeen. Puhelimella kirjoittajan kuva näkyy jatkossa tuossa blogipostauksen otsikon alapuolella, asiasanojen ja saatetietojen ohella. Kirjoittajan kaikki tiedot voi klikata nimiökentässä olevasta linkistä auki.

Kommentit saa jatkossa näkyviin puhelimilla klikkaamalla painiketta, jossa lukee näytä kommentit.

Mitä olisi Puheenvuoro ilman jo käsitteeksi muodostunutta karusellia? No, se olisi Puheenvuoron mobiiliversio. Puhelintaitossa olemme käytettävyyssyistä joutuneet luopumaan myös blogikarusellista, jotta toimituksen valinnat saavat ansaitsemansa näkyvyyden. Laajempien näyttöjen taitossa näytämme tietenkin karusellin nyt ja tulevaisuudessa.

 

Nyt tehty lanseeraus on ensivaihe Puheenvuoron käytettävyysprojektissa. Tammikuun aikana tiputtelemme lisää pienempiä uudistuksia käytettäväksenne. Samalla muokkaamme hieman blogilistauksia ja niiden näkyvyyttä etusivuilla.

Näillä sanoin toivotan teidät, hyvät bloggaajamme ja lukijamme, tervetulleeksi Puheenvuoron ja Vapaavuoron mobiiliaikaan!

 

ps. Olen nyt testannut ja tutkinut ja syynännyt uutta taittoa useita päiviä. Toivottavasti kaikki kulmat on viilattu sekä puunattu. Jos näette mitään, pienintäkään epäkohtaa taiton toimivuudessa, ilmoittakaa ihmeessä minulle.

Ilmoitukset joko tämän blogin kommentteihin tai suoraan minulle sähköpostilla (osoite muotoa etunimi.sukunimi@uusisuomi.fi). Saa myös soittaa!

Otan vastaan mielelläni myös palautetta uudesta taitosta ja sen miellyttävyydestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hienoa. Kiitos!

Kiitos muuten koko vuodesta!

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Eipä kestä. Ja samoin kiitos sinne päin!

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Aloitussivulla on nyt Valikko, josta löytyy mm. Viimeiset kommenttini. Täällä blogissa taas on perinteinen yläpalkki. Nämä eivät johda identtiseen tulokseen. Aloitussivun kautta "Viimeiset kommenttini" kyllä nyt toimii (Lumia 830, WP 8.1), mutta palsta taittuu niin kapeaksi että oikeassa laidassa näkyy vain n ja puoli äätä, joihin pitää osua. Blogin kautta kommenttilistaus toimii entiseen tapaan, mutta yllä on kulloisenkin blogistin nimi ja vieressä kyseisen kuva.

Hakutoiminto - Hae blogeja etu- tai sukunimellä- on nähtävästi kokonaan poistettu. Tämä on huomattava huononnus. Toisaalta, ei tässä ole tarkoitus tai varaa valittaa mistään, kun ei kerran maksa mitään.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos havainnoista.

On tunnustettava, että nyt kävi hieman nolosti julkaisun kanssa. Uusi taitto on päällä, mutta välimuistiin on jäänyt rippeitä vanhasta. Tämä johtaa joidenkin blogitekstien kanssa siihen, että vanha taitto lävähtää päälle.

Kohtalon ivaa lienee se, että tämä kirjoitus on yksi näistä sivuista.

Välimuistit tyhjenevät kyllä ajan kanssa, mutta taisin riemuita hieman liian aikaisin.

Tästä syystä näkymäsi siis poukkoilevat hyvinkin epäkäytettäväksi sekoiluksi. Anteeksi.

Käyttäjähaku on tarkoitus säilyttää tai kehittää entisestään. Se on jokseenkin käytetty ominaisuus, mutta asiat voi aina tehdä paremmin.

Sitä paitsi: juuri nyt on varaa ja toivottavaa valittaa. Olemme muutosvaiheessa, joten janoamme palautetta. Te bloggaajat olette meille tärkeitä ja tietenkin haluamme tuottaa palvelun, jossa teidän on hyvä olla. Eli anna palaa vain!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Jos ei Tauno Vornanen ole tutustunut,sitten sodan jälkeen,tai sen aikana SENSUROINTIIN,nyt olette siihen saaneet hetimiten opituksen.Jos olette,herran vuonna (viimeiset abot pari vuotta)seuranneet tätä saittia,ovat ns.erimieliset karsittu.

Tämähähän muistuttaa suorastaan kenttää ,jossa enakkosensurointi tapahtuu ennen mielipiteiden vaihtoa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kokeilin vähän aikaa kännykälläni Lumia 920 ja hetken kuluttua akkuvirta oli menossa loppuun. Kirjautuminen täytyy minun koittaa, heti kun on virtaa tarpeeksi luurissani.

Sen verran huomautuksena, että jos nettiselainta pitäisi pienentää, niin pitää kertoa mitkä selaimet ja miten pääsee kokeilemaan. Pelkkä ilmoitus selaimen avulla ei riitä.

Tuli mieleen, että miksi aina joskus puheenvuoro vaatii kirjautumaan uudestaan taikka siinä Uuden Suomen puolella käy samalla tavoin? Ihan tietokoneella Firefox 34. Ei se varmaan usein käy viikon jälkeen mutta joskus tekee jo päivän, parin päivän kuluessa.

Päivittelettekö te sivujanne ja niistä johtuen heittää ulos ja kirjaudutaan uudestaan? Ettekö voi laittaa kotikoneille rasti "Muista minut"?

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Taiton uudistus koskee kaikkia selaimia ja kaikkia laitteita. Jatkossa voit siis käyttää Puheenvuoroa ja Vapaavuoroa millä tahansa laitteella. Taittomme osaa sopeuttaa itsensä käyttäjän laitteen näytölle.

Yllä viittaan välimuistissa ilmenneeseen unohdukseen. Pian saamme vanhat muistot pois ja älypuhelinten käytettävyyspainajainen voi vaipua unholaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela
Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos. Tämä on ehdottomasti vuoden 2014 tärkeimpiä projekteja.

Jatkamme kehitystyötä heti tammikuussa. Tulossa on lisää kiinnostavia mutta pienempiä muutoksia.

Puheenvuoro on nyt neljä vuotta vanha, joten kokemusta yhteisömme tarpeista on. Nelivuotiaan askelin kohti aikuisuutta. :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jostain syystä kommentin suositteleminen piilottaa välittömästi kaikki ketjun muut kommentit. Sähköpostiin tullut ilmoitus uudesta kommentista ei enää johda itse kommenttiin, otsikkoon vain. Siitä vaan etsimään parin sadan joukosta.

Jokin bugi on jo ehditty näköjään korjatakin, kun luettelo suosituimmista ei enää esiinny kahteen kertaan :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nuo huomiot koskivat käyttämääni Firefox-versiota. Safarissa näitä uusia ongelmia ei näköjään esiinny. Macilla katsoen näyttää oikein hyvältä.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Jaahas. Tämä on korjattava.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Näyttää tulleen kuntoon. Yleisesti ottaen käytännöllinen uudistus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Firefoxilla joutuu nyt pois koko blogista kun suosittelee. Pitää palata aloitussivun kautta!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No nytpä pääsin Firefoxillakin sähköposti-ilmoituksesta suoraan kommenttiisi. Eiköhän tämä tästä. Ja onnistuin suosittelemaan kommenttiasi joutumatta mihinkään :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ok. Hiukan ennenaikaista riemua. Tuo sähköposti-ilmoituksesta suoraan kommenttiin pääseminen näyttäisi koskevan vain Kammosen blogia :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #27

Sama muuten mulla suosittelemisen kanssa!!!!

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Mitenhän tuollainen on päässyt jäämään. Selvitämme ja korjaamme.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Taisi jo toi suosituksien antaminen alkaa toimia. Kummasti sitä ei melkein huomaa kun asiat toimivat! Kiitos tästä vuodesta. Saapa nähdä mitä ensi vuosi tälle palstalle tuo tullessaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vielä kun saataisiin luettavan tekstin taso nousemaan !

Nimimerkki Yksi lukija monien puolesta

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Vielä kun saataisiin luettavan tekstin taso nousemaan !"

Sitähän me kaikki varmaankin hartaasti toivomme, mutta kun tämä kaikki hyvä; yhdistetty kirjoitustaito, äly, tieto ja järki on niin kovin harvinainen herkku ylipäätään, niin toivoa toki voidaan, mutta kohtuudella vain sitäkin:) Kivaa tämä on näinkin.

PS.. Laitoin juuri Vapaavuoroon kokeiluni Lumialla ja kuvatkin onnistuivat ihan hyvin. Hienoa!

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Täytyy varmaan laittaa erikseen Blogi:" Vain tasokkaille". Joku raati vain hyväksymään AAA-kerhoon.

Alexius Manfelt

Teemu hyvä, kun suosittelen jotain kommenttia, niin katoaa suosittelun jälkeen koko kommenttiosia ja pitää selata blogin loppupuolelle ja näpäyttää kommenttipainiketta, jossa näkyy kommenttien määrä.

Siis kyseessä on ihan tavallisella läppärillä tehty syntinen teko!

ps. tämä lisätty jälkikäteen. Aiemmin kokeilin Internet Explore-selaimella ja siinä vika ilmeni. Googlen Chromella vastaavaa ei ilmennyt.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Alexius minulla sama ongelma vaikka ei koko ajan. Enkä millään malttaisi olla suosittelematta.
Blogin suositteleminen onnistuu muttei kommentin.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos. Näyttää siltä, että osa skripteistä toimii oikein vain Chromella. Korjataan hetimiten.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Vähän hätäisesti kun luin, niin ehtisin jo jopa pelästyä. Että pitääkö tässä nyt semmonen ÄlyHiplattava seuraavaks ostaa, sellainen, jonka hankkimisen olen työntänyt kauas tulevaisuuteen.

No, ei tarvinnut.

Menestystä uudistukselle.
Kyllä siitä varmaan hyvä tulee.

Iso kiitos kuluneesta vuodesta ja mielettömän hyvää uutta vuotta kaikille bloggaajille!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos uudistuksesta. Helpompi lukea, selkeämpi teksti. Kommentointia en iphonella ole vielä kokeillut. En ole varma menikö omalle tilillenikään kirjautuessa, kun minua kehotettiin hakemaan kirjoitusoikeuksia. Minusta sellaiset on tunnuksellani, kun tulen tietokoneelta.

Hyvä, että palvelua kehitetään. Toivottavasti kuvien kääntökin jossain vaiheessa onnistuu.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kuvat ovat listalla. Katsotaan, mitä niiden kanssa vielä keksimme kevään mittaan.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Onko tällä suurenmoisella uudistuksella jotakin tekemistä sen kanssa, että kirjoitin kommentin yhteen blogiin ja se tuli kuuteentoista kertaan?

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Toivottavasti ei. Voisitko laittaa minulle linkin blogiin, jossa näin tapahtui? Joko tähän kommentiksi tai sähköpostiini.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Se oli tämä:
http://jukkahelttula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1832...

Nyt ne viisitoista ylimääräistä on näköjään poistettu.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen Vastaus kommenttiin #43
mikael torppa

Teemu videoiden koko on nyt uudistuksen myötä muuttunut mielestäni liian pieneksi. Tässä blogissa on esimerkki: http://mikaeltorppa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18269...

Saisiko videoiden koot blogissa palautettua entiseen niin niitä olisi mielekkäämpi katsoa.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Hyvä huomio. Kiitos.

Videoiden koko näyttää taittuvan mobiilinäytön koon mukaan, vaikka sivua katselisi laajemmalla taitolla.

Reijo Tossavainen

Milloin on vuorossa oikea palvelu-uudistus. Lyhyesti sanottuna, milloin alatte arvostaa ilmaisia kirjoittajianne. Ja tasapuolisesti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Missä se meidän arvostuksen puutteemme näkyy? Korrektius on minusta arvostusta ja ainakaan minä en ole kokenut alustan olevan ketään kohtaan epäkorrekti. itse olin kerran tai kaksi bannissa eikä silloinkaan alusta ollut epäkorrekti. Olihan se surkeata jäädä ulkopuolelle mutta en kokenut että se olisi ollut alustalta minua kohtaan epäkorrekti ele.
Kysymyksen voisi asettaa myös niin että milloin me ilmaiseksi tätä kanavaa käyttävät alamme arvostaa tätä kanavaa!

Alexius Manfelt

Sini kiltti, kirjoitat täyttä asiaa. Milloin me ilmaiseksi täällä hääräävät, alamme kunnioittamaan meille annettua mahdollisuutta?

Nyt tämä suosittelu toimi myös Internet Explorella. Hienoa, jatkossakin, toivottavasti.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Olemme pyrkineet mahdollisimman hyvään palveluun teille kirjoittajille. Tämä tekninen muutostyö on yksi osa tätä palvelutyötä.

En ole aivan varma, mitä tarkoitat "ilmaisten kirjoittajiemme" epätasa-arvoisella arvostuksella. Palvelun kannalta kirjoittajamme ovat minusta tasa-arvoisia. Jos olet saanut meiltä ylläpidosta huonoa palvelua, kerrothan minulle sähköpostilla tai puhelimitse tarkemmin, mistä tilanteesta oli kyse.

Jos viittaat siihen, että olemme sulkeneet joitain käyttäjiä keskustelun ulkopuolelle, olen pahoillani tulkinnasta. Me olemme sitoutuneet kehittämään blogeista vakavasti otettavaa, fiksua keskustelualustaa yhteiskunnallisissa ja vapaimmissa aiheissa. Jotta tämä onnistuisi, olemme luoneet kuuden vuoden kokemuksemme pohjalta joukon sääntöjä, joihin käyttäjiemme tulee sitoutua vastavuoroisesti.

On tietenkin tulkinta-asia, mutta huomaan keskustelun siistiytyneen melkoisesti vaikkapa vuodesta 2011, jolloin sain Uudessa Suomessa enemmän blogeihin liittyviä tehtäviä. Minä en kaipaa takaisin tuohon aikaan, enkä usko kovin monen muunkaan kaipaavan.

Käyttäjän Sopuli kuva
Heikki Reinikainen

Kommentointi toimii Lumia 820

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Edelleen on tosiaan niin, että jos Firefoxilla suosittelee kommenttia, joutuu ulos blogista. Paitsi Kammosen blogista. Safarilla ongelmaa ei ole.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos tästä. Korjaamme asiaa.

Jonas Hellgren

Iipadilla toimii oikein hyvin. Suosittelusta en osaa sanoa, koska olen vielā peukaloruuvissa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitokset uudistuksista ja kuluneesta vuodesta!

Mobiilia en ole vielä testannut, mutta ainakin eilen kävi läppärillä siten, että facebookiin jakaessa, sinne ei tullutkaan näkyviin kirjoituksen ingressi, vaan pätkä käyttäjäprofiilin tietoa.

Lukupäätös tehdään käsittääkseni hyvin usein tuon johdannon perusteella ja jos se on aina ote käyttäjän tiedoista, niin voi lakata kiinnostamasta.

Yhteensopivuusongelmat minkä tahansa palvelun uudistuksissa ovat aina olleet enemmän sääntö kuin poikkeus, joten toivottavasti jaksatte vääntää vaikeuksista huolimatta :)

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Hyvä huomio. Tuon on toki korjattava heti siten, että yhteispeli muiden palveluiden kanssa toimii.

Kiitos.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Nyt kiinnostaakin tietää johtuuko uudistuksesta, kun vanhat twiitti ja face book napit eivät ole toimineet. Onko ne otettu pois käytöstä? Laitoin tänäänkin yhden twiitin, mutta eipä näkynyt jutussa twiittauksena. Pitääkö nyt käyttää vain alussa olevia painikkeita?

Kävinpä välillä tarkistamassa twitterissä. Oli kaksi kertaa siellä, joten toimii, mutta ei enää näy käyttäjälle blogissa montako twiittausta on annettu.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos huomiosta. Täytyy tutkia, mistä tuo johtuu. Kyse voi olla ihan viiveestäkin.

Meidän on tarkoitus kehittää hieman lisää tuota jakamistoimintoa tässä kevään mittaan, joten olemme vielä prototyyppivaiheessa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä, että sekin kehittyy. Voisi ehkä sitä argumentoinnin tasoakin voida arvioida muutoikin kuin suosittelulla. HS:llä on monipuolisempi.

Hyvää Uutta Vuotta sinulle.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen Vastaus kommenttiin #52

Hyvä idea. Joillain ulkomaisilla sivustoillahan on käytössä muitakin tapoja kuin antaa sydän tai peukku.

Käyttäjän Sopuli kuva
Heikki Reinikainen

Hrmpf tuon yllä olevan jälkeen kirjoitin TUNNIN ja vain tuo sensuuri jäi ;) http://pic.twitter.com/vcfXVB55rB saanen lumialla otetun kuvan tänne twitterin kautta ;) kaikki muut paitsi kammosen blogit näkyvät oikein. Kammosen blogin ulkonäkö on sama kuin läppärillä ja kommentit lävähtävät heti auki. Muissa pitää avata. Suosittaminen aiheutti kerran lumiassa luokituksen. Purkautui takaisin näppäimellä.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Perhana. Olen pahoillani.

Päivityksestä johtuen palvelimemme on ollut kovan kuorman alla ja näyttää siltä, että se on hetkellisesti kaatunut juuri samaan aikaan, kun olet julkaissut kirjoitustasi. Anteeksi.

Sensuurista ei ole kyse, vaan teknisestä kömmähdyksestä.

Suosittelemme, että varsinkin pidemmät kirjoitukset kirjoitetaan tekstinkäsittelyohjelmalla eikä suoraan selaimessa.

Vaikka tässä on ollut kyse meidän palvelimen kömmähdyksestä, selainten ja nettiyhteyden katkottomaan toimivuuteen ei voi aina luottaa.

Ymmärrän, että tuo ärsyttää. Joissain tapauksissa tuosta tilanteesta pääsee pelastamaan jotain, kun painaa selaimen takaisin-nappia (työkalupalkin nuoli vasemmalle).

Käyttäjän Sopuli kuva
Heikki Reinikainen

Anteeksi, jos tuli käsitys että ärsyynnyin. Yritin vitsailla, mutta ilmeisesti epäonnistuin pahasti. "You are a hard audience!" ;)

Ulvoin naurusta laittaessani tuon "sensuuri" tweetin, tiesin hyvin että kyse oli teknisestä ongelmasta :) Jos olisin ajatellut edes toisella nuista aivosoluistani, olisin tajunnut, että kustannusalalla toimivalle viittaus sensuuriin voip olla arka asia :-/

Mutta tsemppiä, testaan tätä tuotetta läppärillä ja kahdella mobiililaitteella ja hyvältä näyttää! Carry on the good work!

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Ensinnäkin onnittelut tästä kehitysaskeleesta ja parannuksesta. Ja sitten hieman kritiikkiä...

Nk. responsiivisuuden tuominen sivuillenne on varmasti hyvä asia, joka parantaa käytettävyyttä - sillä responsiivisuudestahan tässä lienee on kyse ? Itseäni on toisaalta myös kyllä harmittanut responsiivisuuden yleistyessä (?) tulleet rajoitukset. En halua tällä sanoa, ettei responsiivisuuden tuominen olisi hyvä asia, mutta sitä voisi kyllä vielä parantaa - jos se on yleensä otettu huomioon konseptin kehittämisvaiheessa. Jota en ole itse tullut selvittäneeksi.

Aiemmin älyhiplattimellani netissä selaillessani minulla oli mahdollisuus suurentaa tekstiä luettavuuden parantamiseksi. Niin toki nytkin, mutta nykyään se tapahtuu aina ilman, että teksti rivittyisi uudestaan käytettävän leveyden mukaisesti. En ole kovin paljoa perehtynyt asiaan, joten voin haukkua väärääkin puuta, mutta itse pidän tätä kyllä melkoisena heikennyksenä varsinkin jos puhutaan nk. varttuneemmasta väestöstä - jotka tosin eivät niitä innokkaimpia ole älylaitteiden käyttäjinä. Ehkä myös tämäntyyppisistä syistä.

En itse ainakaan oikein ole innostunut siitä, että lukemani tekstin koon päättää näin nykyisen tietoyhteiskunnan aikana henkilö, joka näkee hyvin pientäkin tihrua ilman silmälaseja ja joka on täysin tietämätön, mitä tarkoittaa ikänäkö, likinäkö tai kaukonäkö ;-). Ja joka haluaa tunkea sivulle kaiken mitä sinne mahtuu - monesti pienellä tekstillä. En nyt sano, että Uuden Suomen sivuilla edes mobiililaitteella olisi ihan pahasti - omalta osaltani - mutta ei tuo nyt paraskaan ole. Parempi kyllä kuin monella muulla sivustolla - responsiivisillakin sellaisilla.

Testailin pikaisesti sivut iPad minillä ja Samsungin Android 4.4 puhelimella. Niiden pohjalta(kin) nämä kommentit. Eikä tarkoitukseni siis ole sanoa, etteikö uudistus ole hyvä vaan että se on vain yksi askel eteenpäin. Vielä on työtä tehtävänä.

Ai niin, jos ja kun kuvani ei tule näkyviin kommenttini viereen niin se on Uuden Suomen sivustojen ominaisuus. Kuva kyllä löytyy tallennettuna käsittääkseni kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti, mutta se tulee näemmä - useimmiten - näkyviin vain jos kommentoin noita varsinaisia uutisia. Täällä puheenvuorossa se ilmestyy harvakseltaan, jos silloinkaan. Olen kyllä ollut asiasta yhteydessä sivustojen ylläpitoon, mutta vastausta ei ole tullut (Tämä pienenä vinkkinä, Teemu ;-)).

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Oho, nyt on näemmä kuvakin tullut mukaan. Mitätöin tuon viimeisimmän kappaleeni edellisestä viestistä, kun kerta asia näyttää olevan kunnossa.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Hyvä huomio. Tekstin koko on yksi merkittävä käytettävyysseikka.

Pitkällä kehityslistallamme on toiminto, jossa tekstin kokoa voisi suurentaa tai pienentää oman tarpeen mukaan.

Pompsautan tämän palautteen perusteella sitä pykälän kaksi ylöspäin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onko mahdollista saada Puheenvuoron etusivulla kiinnitetyksi yläpalkki "Uusi Suomi Puheenvuoro Vapaavuoro jne"? Nimittäin kun selaa etusivua alaspäin ja haluaa vaikkapa siirtyä uutissivun puolelle, niin on vyörytettävä ensin sivu ylös. Tai sitten vaihtoehtoisesti sivun alaosassa painike "takaisin alkuun" tai muu vastaava sivun alkuun pääsylle. Tämä siis tietokone ympäristössä havaittuna.

Sitten kysyn mitä tarkoitusta varten on kommenttiosion yläpuolella teksti "Näytä kommentit(x kommenttia, x uudet)"? Voiko piilottamalla luetut saada jatkossa näkyviin vain uudet?

Ja lopuksi Teemulle ja sinne kaikille puurtajile;

Oikein Hyvää Uutta Vuotta!

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Tämäkin erinomainen huomio. Mobiilitaitossa tuo yläpalkki ei kiinnity ruudun ylälaitaan samalla tavalla kuin laajemmassa taitossa.

Laitetaan tämä listalle.

Hyvää vuodenvaihdetta myös sinulle.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Ja bugi bugilainen

Videoupotteet pienenivät lähes olemattomaan kokoon
Ei kovin hyvä katsella puhelimenkokoiselle ruudulle avautuvaa upotetta

Tuskin niitä kukaan puhelimella katsoisi muutenkaan
Mahtavaa olisi jos ne saisi takaisin isoon kokoonsa

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos huomiosta.

Videoiden koko on ensimmäisiä korjauksia, joihin ryhdymme, kun jatkamme kehitystä. Noin ei pitäisi olla.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Heh nyt kävi ns Antero Mertarannat
Elikkä nyt meni kuva, toivottavasti kohta menee äänikin
Menihän se

Youtubevideo upote ei näy enää lainkaan

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #73

Kunnia oikeaan osoitteeseen, Liukkosen Voittohan se noin sanoi :) Tässä mestari parhaimmillaan:

https://www.youtube.com/watch?v=fNBI8pdrsNM

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Ottia ja tuota
Videoupotteetko sitten siirtyivät pysyvästi historiaan?
Kun ei vieläkään näy

Kysyn nyt vielä kerran ennenkuin aloitan blogien poistosavotan
Niin älyttömän monta poistettavaa että pakko kysyä ensin

Jonas Hellgren

Jännää on, kun meidän nettiyhteys takkuili niin karuselli muuttui vertikaaliksi eikä pyörinyt. Sitten kun yhteys parani ja latasin puheenvuoron uudelleen, niin se olikin taas normaali. Win7 ja Chrome.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nyt tämä Kammosen oma blogi on saatu normaalikuntoon. Toisin sanoen: vanhalla Firefoxilla tämä toimii yhtä huonosti kuin muutkin.

Uusimmalla Firefox-versiolla kaikki kuitenkin toimii nyt yhtä hyvin kuin Safarilla ja Chromella, joten keep swimming ja ekologista uutta vuotta kaikille.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos. Työskentelemme tämän kanssa hiki hatussa.

Olisiko sinun mahdollista lähettää minulle kuvaus kohtaamistasi ongelmista sähköpostilla.
Kerrot, että vanhalla FF:llä kommenttien suosittelu ei toimi, mutta uudella toimii. Tietäisin mielelläni selaintesi versionumerot ja käyttöjärjestelmäsi.

Jonas Hellgren

Ei tuo kommenttien suosittelu onnistu Chromellakaan, mutta syy taitaa olla enemmän hallinnollinen kuin tekninen. ;)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suositteluongelma on ohi, kiitos. Käytän uusinta MacOS:ää ja vanhahkoa Linux Mintiä, molemmissa niin uutta Firefoxia kuin löytyy ja Safaria tietenkin. Naapurikoneen Windowsilla suosittelu toimii nyt vanhahkollakin Firefoxilla.

Käyttäjän Sopuli kuva
Heikki Reinikainen

Nyt on kammosen blogi kateissa. Yritin useamman kerran. Sitten huomasin että kommentit ovat arvattavissa.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kyllä. Korjaamme parhaillaan palvelimiin liittyvää ongelmaa. Kiitos huomiosta.

Käyttäjän Sopuli kuva
Heikki Reinikainen

Nyt aukeaa blogit myös kännykällä. Vielä eilen ei tämä blogi auennut - paitsi kommentit.

Kiitos mahtavasta rutistuksesta ja kiitos että olen saanut olla osa tätä matkaa nämä vuodet.

Käyttäjän Sopuli kuva
Heikki Reinikainen

http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183464-...

Tuossa turvallisuushaasteistamme oli niin pitkä että meni raamien ulkopuolelle. Vain kosmeettinen haitta enkä osaa ehdottaa korjausta... jollei käytetä tavutus ohjelmaa otsikossa jos kilometrin pituinen sana ei kokonaan mahdu riville. Tervetuloa ongelmat jos siihen mennään :)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Tämmönenki, ei hyvä muutos, Uuessa Suomessa!

Fb:hen ko jakkaa alla olevan plokin, niin ei näy mithän kuvvaa tabletilla, mutta näilä pöytäkonheilla joku vaalimainos, mutta sitte näinkö yks oli jotenki vetassu osotekentästä linkin ja jättäny sen näkösälle, niin hoksasin, niin sillain itte taulun kuva tuli näkösälle siihen jaettuun linkkiin siis, niinko pitäs tullakki. Osasinkohan selittää!

http://hilkkalaronia.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kultt...

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos viestistäsi.

Päivitämme Puheenvuoron ja Vapaavuoroa tällä viikolla. Tämän jälkeen blogien jakoihin tulee järkevämpi sisältö.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Yksi pienen pieni fiba tuli eteeni
Jos ei sitten ole tarkoitusella nykyään näin

Kun Vapaavuoron puolella painaa linkkiä lisää suosituimpia
Se vie Puheenvuoron suosituimpiin blogeihin

Sen sijaan juubituubi upotteet pelittää kuin taas Belzebuubi
Muchos gracias senor

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Hyvä, että videot toimivat nyt.

Tutkimme tuon Vapaavuoron suosituimmat -ongelman. Sehän ei tosiaan toi, kuten pitäisi.

Toimituksen poiminnat