Teemu Kammonen

Kehitysblogi: Fonttimuutos

Eilisen aikana Puheenvuoro ja Vapaavuoro saivat uuden fontin. Fontti liittyy blogipalveluiden ulkoasun päivitysprojektiin, joka jatkuu pikku hiljaa talven aikana.

Blogeissa käyttöön tulee uutispuolelta tuttu Calibri, jonka varalle on määritelty Arial. Uusi fontti on sijoitettu nyt vanhanlevyisiin palstoihin. Harkitsemme palstaleveyden kaventamista uudistuksen yhteydessä.

On siis aika kommenttikierrokselle. Mitä mieltä olette uudesta fontista, sen koosta ja toimivuudesta Puheenvuorossa sekä Vapaavuorossa?

Sana on vapaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Huomasin eilen fontin muuttuneen. Itse pidän tätä parempana kuin aiempaa. Hyvä parannus.

Reijo Tossavainen

Fontin ns. pistekoko on liian pieni. Muutoin kirjasintyyppi on käyttökelpoinen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Fontinhan pystyy omalla konella suurentamaan itselle sopivaksi. Liian suuri pistekoko ärsyttää hyvänäköistä. MInusta näytti siltä, että sitä fonttikokoa eilen testattiin ja josain vaiheessa koko ylitti ainakin oman ärsytyskynnykseni. Mielestäni nyt hyvä :)

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos palautteesta.

Sivua voi toki suurentaa, mutta kuten alla totesin, tavoitteemme on heti luettava fonttikoko.

Mukavaa, että uusi fontti on miellyttävä lukea.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä tämä(kin) selkeä fontti on. Minulla on 125% zoomaus päällä joten nuo oikean reunan pikkufontitkin ovat helposti luettavissa.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti
Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Teemu,

fontti toimii huomattavasti paremmin kuin edellinen. Teksti on hengittävämmän ja luettavamman näköistä. Uskallan jopa veikata, että yhä useampi jaksaa lukea tekstejä läpi kokonaan. Edellinen tuntui toisinaan kapeanrujolta harakanvarpaalta.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos.

Toivottavasti tekstejä tosiaan jaksetaan nyt lukea.

Aiempi fontti on ollut käytössä kolmisen vuotta. Sinä aikana on ehtineet monitorit ja selaintekniikka muuttua melkoisesti.

Henry Laasanen

Tämä on parempi fontti kuin edellinen.

Matias Härkönen

Kerrankin hyvä uudistus! Jos fontti on jollain liian pieni, niin tässä ohjeet suurentamiseen.

Koko ruutua/näkymää voi suurentaa painamalla samaan aikaan ctrl ja + näppäintä. ctrl ja 0 resetoi alkuperäiset asetukset (macissa cmd ctrl tilalle).

Jos haluaa muuttaa vain fontin kokoa, voi katsoa selaimen asetuksista.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos, Matias vinkeistä.

Joillain tietokoneilla myös control-näppäimen pitäminen alhaalla ja hiiren rullan pyörittäminen muuttaa sivun kokoa.

Tavoitteemme toki on, että sivujamme ei tarvitsisi zoomailla, vaan fontti olisi juuri oikean kokoinen hetipaikalla.

Tähän uudistukseen liittyy myös palstanleveyksien muokkausta, mikä tehnee leipätekstistä luettavampaa, kun tämä kohta toteutetaan.

Alexius Manfelt

Teemu hyvä, kiitos vinkistä, niin se todella toimi, eli control-näppäin alhaalla ja hiiren rullalla pyöritin. Isoni ja sitten pieneni, hieno vinkki, siitä kiitos!

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Hej Teemu,

kyllä nämä uudet fontit on luettavissa.

Toivoisin vaan että kaikenlaiset uudistukset eivät tee Puheenvuoron luettavuutta vähitellen vaikeimmaksi ja että vahat puheenvuorot säilyvät myös tulevaisuudessa.
Huomattavan askeleen kehityksessä taaksepäin, viestien luettavuuden ja löytymisen suhteen on tapahtunut aikaisemmin tuntemissani foorumisissa, kuten skeptikkojen ja Tiede.fi foorumeissa.

Puheenvuoro ei mielestäni kaipaa lisää muutoksia.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos viestistäsi.

Ymmärrän huolesi palvelun muutoksista ja niiden vaikutuksista käytettävyyteen. On olemassa palveluita, joissa muutos on itse tarkoitus. Näin ei ole meillä.

Grafiikkapakettiin kuuluu muutama osa, joista nyt on toteutettu kirjasintyypin vaihto. Tyypistä johtuen samalla muuttui hieman tekstin koko.

Mainitsin jo aiemmin palstanleveydet, joita harkitaan myös muokattavaksi kohti luettavampaa. Tätä muutosta ei toistaiseksi ole tehty.

Puheenvuorossa on edelleen paljon väkeä, joka liittyi mukaan aikaisessa vaiheessa. Tämä kertoo meille, että palvelu oli tuolloin onnistunut. Emme halua kajota hyvään, joka on jo rakennettu.

Uudistuksissa pidämme aina mielessämme etusijalla teidät kirjoittajat ja lukijat. Seuraamme muiden palveluiden kehitystä ja opimme naapureiden onnistumisista sekä epäonnistumisista.

Olemme antaneet lupauksen säilyttää kirjoituksianne palvelussamme niin kauan kuin firmamme on pystyssä. Tämä lupaus pitää jatkossakin.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Palstaleveyden kaventaminen saattaa näennäisesti lisätä "helppolukuisuutta", mutta voi sillä olla muitakin lukutaidon kognitioon liittyviä vaikutuksia. Länsimainen sivistyksemme perustuu niin sanottuun "lineaariseen" ajatteluun, jossa hahmotamme ajan etenemistä suoraviivaisesti ja suhteessa tapahtumiin -- ja jos jokin luonnehtii tätä sivistystä, niin nimenomaan se, että se on ollut historiassa hyvin kirjallista.

Eikä suinkaan ole sattumaa että esimerkiksi kirjojen sivut ovat koko kirjojen historian olleet suunnilleen senmittaisia kuin ovat, tai rivit niin pitkiä kuin ne kirjoissa perinteisesti ovat.

On myös mahdollista, että lukutapahtumassa tarvitaan kyllin pitkä silmien edestakainen liike jotta molemmat aivopuoliskot rekrytoituisivat mukaan tiedon käsittelyyn. Ehkä lyhyen rivin "helppolukuisuus" onkin nimenomaan sitä että se päästää aivomme helpolla. -- No, ehkä elämän tarkoitus onkin päästää aivot narikkaan?

Luulenpa, ettei siellä toimituksessa kukaan ajattele tällaisia asioita kun näitä "luettavuuteen" vaikuttavia uudistuksia tehdään. No, miksipä ajatellakaan. Noistahan ei yksikään ihminen maailmassa voi mitään varmaa sanoa. Uudistukset ovat kai mukavia ihan uudistamisen itsensä vuoksi, nehän luovat kuvan siitä että eteenpäin mennään.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Voi maahisen makrillit. Ei mikään asia maailmassa raffinoidu sitä monimutkaistamalla turhaan. Eikä esimerkiksi runomitta merkitse aivojen laittamista narikkaan. Uudistus on hyvä. Kiitos toimitukselle.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Juu, täsmennän ja toistan nyt varsinaisen asian vielä niille, joita se ajatteluttaa:

Eurooppalaisen uuden ajan sivistys on ollut olemuksellisesti kirjallista sivistystä, ja kirjan sivun koko ynnä rivien pituus on koko kirjan historian ajan pysynyt suunnilleen samana. -- Tähän on syynsä, joita pitäisi miettiä.

Ikiaikaisesti kansanrunous ja kronikointi ovat toistelleet säkeitä, säemittaa, koska suullinen ja muistin varassa elävä perinne ovat puolestaan juuri sen formaatin tarvinneet. Siinäkin on siis periaatteessa kysymys kognition ehdoista.

Asioiden monimutkaisuus tai se ettemme tiedä niistä kaikkea ei ole syy niiden mitätöintiin.

Mutta omasta puolestani asia olkoon, uudistelkaa ihan niinkuin haluatte.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos viestistäsi.

Kirjoitat: "Luulenpa, ettei siellä toimituksessa kukaan ajattele tällaisia asioita kun näitä "luettavuuteen" vaikuttavia uudistuksia tehdään. No, miksipä ajatellakaan. Noistahan ei yksikään ihminen maailmassa voi mitään varmaa sanoa."

Vastaan: Asia on päin vastoin. Mietimme uudistuksessa ankarasti palstanleveyttä juuri lukemisen helpottamisen näkökulmasta.

Huomiosi lyhyistä riveistä on oikea. Sanomalehdessä palstat ovat kapeita osin siksi, että silmän ei tarvitsisi hyppiä rivillä eestaas. Tämä nopeuttaa lukemista, mikä saattaa kieltämättä johtaa vähempään ajatteluun.

Nykyinen leipätekstin palstanleveys vaatii, että lukija joutuu vaihtamaan katsekohtaa ruudulla neljä tai viisi kertaa yhdellä rivillä (voit kokeilla itse vaikkapa tämän kommentin avulla). Tavoitteeni olisi, että silmä liikkuisi kolme tai neljä kertaa. Sanomalehtitaittoon emme siis ole siirtymässä.

Kirjoitat: "Uudistukset ovat kai mukavia ihan uudistamisen itsensä vuoksi, nehän luovat kuvan siitä että eteenpäin mennään."

Vastaan: Tämä on toki totta. Minusta on mukava uudistaa palvelua, jotta se muuttuisi paremmaksi ja virkistäisi lukijoita. Pelkän muutoksen vuoksi emme kuitenkaan toimi. Edellinen fontti oli käytössä Puheenvuorossa kolme vuotta ja kaksi kuukautta.

Kaikissa kehityshankkeissa sekä uudistuksissa pyrkimyksemme on vain ja ainoastaan parantaa teidän kirjoittajien ja lukijoiden kokemusta Uudesta Suomesta, Puheenvuorosta ja Vapaavuorosta sekä niiden yhteistoiminnasta.

Juhani Putkinen

Fontista ei ole valittamista, mutta minulle se on liian pieni, joten käytän Ctrl++

Palstan kaventaminen ei kuulosta hyvältä ajatukselta. Haluan esittää suuriakin taulukkoja ja tilannekarttoja artikkeleissani.

Juhani Putkinen

Ja kuvatkin pitäisi saada sijoittaa tekstin sekaan sinne mihin kohtaan ne loogisesti kuuluvat.

Tänä vuonna minulta on tulossa sotahistoriallisia artikkeleita mm. 70-vuotispäivien ja 100-vuotispäivän teemoina.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Tämä on ollut työlistalla pitkään. Halumme olisi mahdollistaa juttujen muokkaaminen entistä enemmän kirjoittajan omien tarpeiden mukaan. Olen samaa mieltä, että kirjoitustesi ohessa olevat kuvat linkittyisivät parhaiten tekstiin oikealla sijoittelulla.

Kuvien sijoittelun kanssa liikutaan kuitenkin vaikealla maaperällä. Käyttöliittymän kannalta vapaa sijoittelu on yksi ominaisuus lisää, mikä puolestaan lisää mahdollisten ongelmien määrää.

Haluni olisi päin vastoin vähentää työkalujen määrää blogieditorissa, jotta palvelumme olisi aiempaa selkeämpi ja yksinkertaisempi.

Ehkä tässä voisi valita molemmat lähetymistavat eli luoda kaksi editoria: ns. karvalakkimalli nopeaan julkaisuun ja superdupermalli, joka tarjoaisi paremmat työkalut tällaisesta kiinnostuneille bloggaajille.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #23

Kiitos vastauksesta Teemu.

Kuvan sijoittelussa ei minun mielestäni ole tarpeen erilaisia vaihtoehtoja. Ainakin munun tarpeeseeni riittäisi, että kuva ilmestyy kursorin kohdalle vaikka palstan levyisenä (kuten voin lisätä kuvan Wordissa). Klikkaamalla kuvaa (tilannekartta) se suurenisi koko kuvaruudun kokoiseksi, parasta olisi tietysti, jos kuvan suurennusvaihtoehtoja olisi useampia vaikka edelleen kuvaa klikkailemalla. Sitten taas putoaisi palstan levyiseksi.

Minusta olisi hyvä ratkaisu, että voisin lukea blogiini koko Word-artikkelin kuvineen niin, että kuvat tulevat artikkelin mukana aivan kuten olivat alkuperäisessä Word-artikkelissa (.doc). Wordissa tai OpenOfficessa minä kuitenkin teen pitkät artikkelit, joissa on loppuviitteet.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Minun mielestäni ihan toimiva uudistus.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Uusikin on hyvä. Kuvien sovittamiseen nykyisellä palstan leveydellä kyllä sopisi paremmin se hesarin helppolukuisen kaltainen side-scroll, vai mikä se nyt oli.

Minä kapailen yhä sitä sarkasmifonttia.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Jaa tää fontti vai? http://thenextweb.com/dd/2011/12/12/finally-sarcasm-has-a-voice-in-print-with-its-own-font/#!sneFf

Suoraan sanottuna olen viime aikoina alkanut hieman karsastaa sarkasmia tyylikeinona. Miksi ei voisi vain sanoa, mitä ajattelee ilman että keskustelukumppanin pitää tulkita tyylilajia?

Sidescrolli on toki hyvä tapa jäsentää sisältöä, kuten myös karuselli.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Loppukommenttinihan oli lähinnä sarkastinen : )

Olen alkanut juna- ja bussimatkoilla käyttämään tuollaista tabia, ja huomannut ss. sivustojen selaamisen sillä helpommaksi. Mikäli voisi valita käytettävän laitteen mukaan ulkoasun, niin se olisikin poikaa. Blogisteille tosin tulisi varmasti päänvaivaa, kun pitäisi suunnitella kuvien paikat kahteen kertaan.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen Vastaus kommenttiin #25

Puheenvuoron seuraavassa kehitysvaiheessa teemme sivustosta responsiivisen. Tämä tarkoittaa, että sivua voi katsella zoomailematta millä tahansa laitteella ja elementit löytävät paikkansa automaattisesti.

Avoinna on, milloin tätä kokonaisuudistusta ryhdytään suunnittelemaan.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

"Finally, sarcasm has a voice in print with its own font"

Sarkasmilla on oma fonttinsa, sepä hyvä!

Aion pysytellä ja jatkaa samalla linjalla, sopii tai ei.

2) Sitä vaan ihmettelen, minne katosi kommentti-kupla oikeasta laidasta?
Vai onko mun silmissä sumua?

Toimituksen poiminnat