Teemu Kammonen

Kehitysblogi: Puheenaiheet, palautetta ja kokemuksia

Kolmisen viikkoa sitten lanseerasimme blogipalvelussamme puheenaiheet, läpi palvelun toimivat asiasanat. Nyt voin ilokseni kertoa, että puheenaiheiden määrä ylitti tänään Puheenvuorossa 1200 kappaleen rajan. Vapaavuorossa puheenaiheita on käytössä jo yli 300.

Tänään hyväksyin Puheenvuoron 1200. asiasanan: ajankohtaisen puheenaiheen autoverouudistus.

Toistaiseksi suosituin puheenaihe on kolmen viikon aikana ollut kiakkovieraat, joka liittyy itsenäisyyspäivän mielenosoituksiin. Kiakkovieraiden alle on julkaistu kaikkiaan 18 blogitekstiä. Juuri tätä haimme!

 

Puheenaiheiden toimintaperiaate on hyvin yksin kertainen. Voit merkitä blogikirjoituksesi liittyvän ajankohtaiseen puheenaiheeseen. Näin postauksesi näkyy muiden saman aiheen kirjoitusten rinnalla.

Yhdessä postauksessa voi käyttää korkeintaan viittä puheenaihetta.

Olemme myös koonneet blogien suosituimmat puheenaiheet näkyville oikeaan sivupalkkiin. Saman puheenaiheen suosituimmat kirjoitukset näkyvät myös oikeassa sivupalkissa.

 

Kuten kerrottu, ylläpito hyväksyy puheenaiheet yksitellen käyttöön sen jälkeen, kun puheenaihe ensimmäisen kerran lisätään blogitekstin oheen. Hyväksymisen jälkeen puheenaihe on kaikkien käytössä ilman erillistä hyväksyntää. Puheenaiheiden valinta on näin teidän bloggaajien käsissä.

 

Ja kerrotaan nyt sekin, että tähän mennessä olen joutunut asettamaan mustalle listalle vain kuusi puheenaihetta. Niistäkin yksi on muotoa ”Testi – ei tarvitse hyväksyä”, jonka bännin koemielessä. Muut ovat painokelvottomia sanoja, ilmeisesti ylläpidolle heitettyjä koepalloja. Ne napsimme pois kuin Antti Raanta irtokiekon Ässien maalilla.

Olemme siis fiksujen ihmisten blogipalvelussa.

 

Uusista puheenaiheista vielä sen verran, että hyväksymme käyttöön kaikki asialliset sanat. Ihmisten nimien kohdalla olemme rajanneet puheenaiheiksi vain merkittävät politiikan, talouselämän, yhteiskunnan ja kulttuurin henkilöt. Pentti Perusbloggaaja ei siis joudu puheenaiheeksi, mutta esimerkiksi eurovaaliehdokkaat ja kansanedustajat kylläkin.

 

Ulkoasun kauneuden vuoksi kirjoitamme puheenaiheet aina isolla alkukirjaimella. Voit helpottaa ylläpidon työtä, jos lisäät aiemmin käyttämättömän puheenaiheen aloittaen isolla kirjaimella.

Henkilöiden nimistä otamme käyttöön vain yhdistelmän etunimi-sukunimi, eli pelkkä Kammonen menee hylkyyn (ei kuitenkaan mustalle listalle), mutta Teemu Kammonen suoraan puheenaiheeksi. Täytyykin lisätä tuo saman tien!

 

Lopuksi haluankin tässä kiittää teitä aktiivisuudesta. Samalla pyydän kommentteja, palautetta ja kehitysehdotuksia uudistuksesta. Miltä puheenaiheet ovat tuntuneet teidän kirjoittajien näkökulmasta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei toimi hillittömän hyvin. Esim. Autovero ja Autoverouudistus antaa vain blogia. Se ei todellakaan ole kaikki blogit puheen aiheesta. Esim. aiheen ensimmäinen blogisti ja toisaalta uudistuksen toistaiseksi ainoa kannattaja eivät löydy Puheenaiheilla. Ei paljon hyötyä toistaiseksi, jos ei haittaakaan.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos palautteesta.

Puheenaiheiden idea on hieman sama kuin Twitteristä tutuissa hastageissa. Jos siis aiot kirjoittaa jostain aiheesta, kannattaa tarkkailla hieman, mitä puheenaiheita muut bloggaajat ovat käyttäneet.

Näin saat lisää puhtia sekä omalle kirjoituksellesi että puheenaiheelle.

Olemme yhdistelleet joitain puheenaiheita. Esim. eurovaaleihin liittyen meille on tullut viitisen eri muotoa, jotka kaikki ohjaavat nyt eurovaalit 2014 -puheenaiheeseen.

Yhdistely tehdään toistaiseksi käsin ylläpidossa, joten tämä tapahtuu hieman viiveellä. Olisi mukava luoda automaattinen kirjoitusten haistelija tähän työhön, mutta sellaisen tekeminen on aika kova työ.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Löytääkö hakukoneet puuheenaiheen perusteella blogin?

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kyllä. Puheenaihe on yksi hakukoneille lähetettävä tieto. Lisäksi hakukoneet löytävät puheenaihesivun, jolloin blogisi löytyy ikään kuin kahta kautta.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Entä jos tuota avainsanaa EI laita ollenkaan?

Jos haetaan sanalla "elokuvat" ja tuo sana sisältyy julkaisuun
niin löytyykö ko. blogi ja muut vastaavat?

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Blogipalvelumme hakutoiminto hakee tällä hetkellä pelkän blogitekstin sisältä. Elokuvat-haku löytää palvelustamme kaikki blogit, jotka sisältävät merkkijonon "elokuvat".

Google ja Bing löytävät myös näin blogin palvelustamme, mutta niiden haku ulottuu myös muille sivuille, mikä hankaloittaa nimenomaan meille päätymistä.

Päivitämme hakuamme lähiaikoina niin, että se tunnistaa myös puheenaiheet. Toistaiseksi puheenaihesivuille pääsee ainoastaan klikkaamalla linkkiä Puheenaiheita tänään -boksissa tai blogitekstin yhteydessä.

Matias Härkönen

Hyvin on minusta toiminut ja jos sattuu olemaan muutaman päivän poissa, niin noista näkee hyvin myös pari päivää vanhat kirjoitukset.

Sellaista uudistusta kaipaisin myös, että tähän kommentti kenttään saisi muutamia editorityökaluja. Esim. lainaus, boldaus, sisennys ja miksei vaikka videoupotuskin...

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Mukava kuulla, että toiminnallisuus miellyttää. Keskusteluaiheiden seulominen on juuri tämän uudistuksen tarkoitus.

Kommenttikentän pyrimme pitämään mahdollisimman yksinkertaisena. Jo nyt blogien kohdalla on toisinaan hankaluuksia muotoilujen kanssa, kun esim. kirjoitusohjelmasta tulee tekstin mukana koodia sotkemaan blogin ulkoasua.

Moni varmasti tietää satunnaisen 0 0 1 true XX -tekstin blogipostauksen alussa. Tämän teettää kirjoitusohjelman muotoilukoodi, joka siirtyy postauksen muotoiluun. Poistelemme näitä ylläpidossa aina, kun huomaamme.

Siksi kommenttikenttään ei ole lähiaikoina tulossa muotoiluja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aika usein kaipaisi kommenteissa jotain alleviivausmahdollisuutta, kursiivia tai lihavointia. Versaalien käyttö ei ole kovin tyylikästä.

Matias Härkönen

Ok. Osa tägeistä kuitenkin toimii, jos osaa ne kirjoittaa. Toimivat tägit voisi ainakin ilmoittaa jossain. Kaikki eivät osaa html koodia ja toisaalta aina ei tiedä mitkä tägit toimii ja mitkä ei.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen Vastaus kommenttiin #14

Html-tägit toki toimivat, mutta emme ole tästä huudelleet tarkoituksella. Olemme ajatelleet, että kommentointi on keskustelua, jossa dialogi on muotoilua tärkeämpää.

Veikko Penttinen

Pikkuisen vierestä, mutta kai oikealta henkilöltä kysyisin, että minne minun kuvani on kadonnut. Se näkyy asetuksissa, mutta ei enää täällä.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kuvailemasi kaltainen tilanne ilmenee, kun käyttäjällä on oikeus kirjoittaa, mutta häntä ei ole tunnistettu ylläpidossa.

Voit lähettää meille tietosi tunnistamista varten täällä: https://oma.uusisuomi.fi/kirjoitusoikeushakemus

Minna Eerolainen

Minulle taas kävi niin että eilen tuli US:ltä viestiä "asiattoman viestin vuoksi", syyksi ilmoitettiin se ettei naamakuvani näy kirjoituksen yhteydessä. En tiedä syytä tähän, olen kirjautunut palveluun fb:n kautta ja kuva kyllä näkyy jos painan nimeäni, näin tapahtuu myös muiden kuvattomien kanssa. Saan heidät näkyviin nimeä painamalla, mikähän tässä..Aloin oikein miettiä mitä asiatonta viesteissäni on ollut?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Liekö uudistusten syy vai jokin muu syy, mutta kun liitää word tekstin, se ei siirry tänne pohjaan. Miksi? Mikä voi olla syynä vai eikö tekstini kelpaa? Onko jokin hylky tuossa vaiheessa mukana. Eilen vapaavuoroon kirjoittamani blogi on käsityönä tehty. Teen paljon kirjoitusvirheitä ja haluaisin siksi hoitaa tekstini oikeinkirjoituksen tsekkaavan wordin kautta. Sitten vielä se, että tekstihän ei käsin tehtynä ole ainakaan minulla enää sama kuin alkuperäinen. En jaksa kopioida samaa moneen kertaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos vielä saa tehdä kysymyksiä niin tässä olisi yksi. Onko ajastinfunktio blogeista poistettu tai olenko vaan hukannut omani.
Olen tehnyt päivittäisiä bloggauksia ja työskennellyt edellisenä iltana. Sitten on ollut pakko odottaa puoleen yöhön jotta osuisi oikealle päivälle. Aina en ole odottanut mutta joku järjestyksen rakastaja voi reagoida väärään päiväykseen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onkohan tekninen ylläpito selvillä että blogitekstien alla oleva sininen "kommentoi"-nappi vie aina sivua ei voi ladata kyltin luo. Jos haluaa kommentoida blogiin jossa on alettu keskustella pitää mennä kommenttien loppuun ja kommentoida ruudusta joka siellä on. Joku arka ensikertalainen saattaa jättää koko projektin kun ei ymmärrä mennä sivun loppuun kommentoimaan.

K Veikko

E-Kirja

Mobiili lukija saattaisi olla kiinnostunut Puheenvuoroista E-Kirja -formaatissa.

Tein lennosta E-Kirjan Puheenvuoron etusivusta (mobi). Vastaa aika lailla sitä visiota, joka minulla on tästä julkaisuformaatista.

 • E-Kirjan latausosoite on vakio. Näin se on nopea ja helppo ladata laitteelle aina uudestaan.
 • E-Kirja sisältää uusimman version Puheenvuoron etusivusta.
  • Myös Vapaavuoro voisi olla yhtenä pääotsikkona.
  • Pääotsikot (h2): Poiminnat, Puheenvuoro, Vapaavuoro, Hot topics, Hakemisto, Mainos
 • Lyhennelmän sijaan siinä on kyseinen juttu kokonaisena
  • kuten RSS-feedissäkin.
 • Linkki kommentteihin.
  • Aukeaa selaimessa.
 • Linkki "Kirjoita kommentti"
  • Aukeaa selaimessa.
 • Kätevä hakemisto auttaa valitsemaan luettavat jutut.
 • Ehkä lisäksi myös henkilöhakemisto juttujen kirjoittajista.
  • Hakemiston formaatti on tärkeä kiireiselle lukijalle.
 • E-Kirjaan voi sijoittaa mainoksia.
  • Näistä "kotiin kannetuista" mainoksista voi pyytää paremman hinnan.
K Veikko

Tarkemmin ajatellen tuo E-book -versio voisi sisältää koko Uuden Suomen. "Uusi Suomi kotiin kannettuna."

 • Käyttäjät voisivat halutessaan tilata Uuden Suomen sähköpostiin: Ajastettu sähköposti, joka sisältää pääotsikkojen lisäksi linkin tuohon E-kirjaan. Näin halutessaan saa lehden kätevästi vaikkapa aamukahvipöytään.
  • Kirjeen tilaaja määrittää itse mihin kellonaikaan haluaa tuoreimmat uutiset mobiililaitteeseensa.

Hakemiston pääotsikot voisivat olla:
- Uutiset
- Puheenvuoro
- Vapaavuoro
- Viesti sponsorilta. – Tässä voisi olla vaikkapa useamman sivun mittainen maksettu artikkeli mielenkiintoisesta aiheesta.

Hakemiston kohtien ei tarvitse olla uniikkeja. Samaan artikkeliin voidaan viitata useammasta aliotsikosta. (Esim Uutiset, Puheenvuoro, Hot topics, Poiminnat.)

Toimituksen poiminnat